Tradicionalno Jurjevo u nedjelju održano u Planini Donjoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.4.2022. 22:14:00
Tradicionalno Jurjevo u nedjelju održano u Planini Donjoj

Foto:

Crkva sv. Jurja ove je godine, nakon pandemije, na svetoj misi bila puna vjernika povodom njena zaštitnika.



Sv. Gjuro, kako se u kasnom srednjem vijeku ova crkva nazivala ili danas sv. Juraj, bio je središte slavlja povodom blagdana ovog sveca, zaštitnika Planine Donje.   Nakon pandemijskih godina, ponovo sreća na licima vjernika, jer druženje je opet slobodno, a što su, kako najbolje znaju i umiju, Planinci ponovo iskoristili i nakon mise organizirali tradicionalno mjesno proščenje (proštenje op.a.).


Vatrogasci, članovi mjesnog odbora, dio članova crkvenog odbora i mnogobrojni mještani priredili su besplatnu zakusku za sve građane koji su se nakon mise, koju je predvodio pater Ivan Antunović, predstojnik Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove i ravnatelj Teološkog studija iz Zagreba, okrijepili podno crve iz legendarne lipe, najstarija živa bića Sesveta. Treba pridodati i da je pjevački misu pratio crkveni zbor iz Planine.


"Neizmjerno smo sretni što ponovo možemo na ova tradicionalan način proslaviti i obilježiti blagdan našeg zaštitnika. U tom smislu zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli ovoj proslavi, kao što zahvaljujem i gostima našeg naselja koji su nas tom prigodom posjetili", rekao nam je predsjednik VMO Planina Donja Miroslav Novosel.


Uz kobase, kolače koje su priredile vrijedne ruke Planinki i dobru domaču kapljicu vinogradara 'z Planine, atmosferu su, kako i priliči domačem prigorskom proščenju  podizali mužikaši od kojekud, ali mam tu doma z lokalnih sela, svima dobro znani Benko, Medo i ostali.


Na ovu svetkovinu i pravu prigorsku domaću tradiciju proštenarskih regula pristigli su i gosti: saborski zastupnik Ante Deur, predsjednik Vijeća Graske četvrti Sesvete Stjepan Kezerić, čuli smo da su tu bili i poneki vijećnici, ali su nam vizualno promakli, bio je tu i Srećko Bahlen, dopredsjednik zagrebačke Vatrogasne zajednice, no posebno ćemo apostrofirati legendu 'z Planine, najvećeg živućeg sesvetskog umjetnika, pravog boema i  čovjeka koji je svoje otiske ostavio po velikom bijelom svijetu, akademskog kipara Branimira Kelčeca Kelju, koji je pak sa svoje strane na proščenju ugostio prijatelje umjetnike.


"Nakon dopodnevog tmastog, teškog neba s nešto kiše i sam Bog nam se smilovao, pa smo tako nakon mise imali prekrasan sunčan i solidno topao dan što nam je omogućilo lijepo druženje do kasnih popodnevnih sati", zaključio je Novosel zadovoljan što se u njegovo naselje na najvišoj nadmorskoj visini u Sesvetama vratilo pravo proščenje.



Create Account