Uvedena stalna vatrogasna dežurstva u tri zagrebačka DVD-a, od kojih dva sesvetska

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.12.2023. 12:23:18
Uvedena stalna vatrogasna dežurstva u tri zagrebačka DVD-a, od kojih dva sesvetska

Foto: Borko Samec/Sesvete danas, Željko Živec, VZG

Po trojica vatrogasaca dežurat će u DVD-ima Sesvete, Moravče i Kupinečki Kraljevec svakim radnim danom od 8 do 18 sati.




Dugi niz godina nastoji se privoliti gradska vlast za uvođenje određenog oblika dežurstava u najbolja, ali i najudaljenija zagrebačka vatrogasna društva, kako bi time pružili kvalitetniju protupožarnu, ali i svaku drugu zaštitu. Upravo je u petak navečer prigodnom svečanošću u vatrogasnom domu DVD-a Moravče otvoreno dežurstvo koje će biti financirano dodatnim gradskim sredstvima. 


Poznato je, naime, da se već dugi niz godina nastoji se u gradu nametnuti ideja osnutka ispostave Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba u Sesvetama. Naime, u slučaju požara na najistočnijim i najsjevernijim naseljima sesvetskog područja ne može se ispoštovati standard od maksimalno potrebnih 20 minuta dolaska vatrogasaca na intervencija od dojave, a osobito zadnjih godina kada su se na naše prometnice postavile gomile usporivača prometa tzv. "ležećih policajaca" ili uzdignutih ploha, koje jako usporavaju vatrogasna vozila prilikom intervencije, jer puni kamioni moraju preko njih prelaziti vrlo oprezno, dok obijesnim vozačima usporivači prometa ionako ništa ne znače.  


Dobrovoljna vatrogasna društva s druge su strane pak vrlo limitirana mogućnošću izlaska svojih članova na intervencije tijekom radnog vremena. Stoga je odlučeno da će dežurstva biti uvedena upravo u to vrijeme, dakle u radnom tjednu od 8 do 18 sati. U smjeni će dežurati po trojica vatrogasaca u svakom od tri vatrogasna društva koja su zadovoljila mnogobrojne kriterije za uvođenje dežurstava, a to su Sesvete, Moravče i Kupinečki Kraljevec koji je također vrlo udaljen od najbliže postaje JVP-a Žitnjak. 


Konačno je, dakle postignut dogovor i jučer je prigodnom svečanošću na prostoru ispred vatrogasnog doma DVD-a Moravče održana prigodna svečanost otvorenja dežurstava.  Uz predstavnike svih gradskih DVD-ova i počasne postrojbe VZG-a, svečanosti su prisustvovali i nazočne pozdravili  izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja general Ivan Pokaz, saborski zastupnik i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost  Ante Deur,  te zamjenik predsjednika VZGZ Srećko Bahlen koji su ujedno rezanjem vrpce simbolično pustili u službu vatrogasna dežurstva.   Uz njih nazočili su zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih, zamjenik zapovjednika za dobrovoljno vatrogastvo Grada Zagreba Drago Ruga i članovi Upravnog odbora VZGZ-a.


Pri kraju svečanosti otvorenja dežurstava koja su prije Moravča službeno obavljena u Kupinečkom Kraljevcu i Sesvetama, moravečki župnik vlč. Mladen Sinković blagoslovio je prostore dežurstva i sve koji će obavljati taj posao temeljem ugovora o djelu, dok je limena glazba DVD-a Moravče uvodno odsvirala himne, a potom i nekoliko vatrogasnih koračnica.


Što se tiče dežurstava svi se slažu da bi ona trebala umnogome podići razinu sigurnosti.  "Trojica vatrogasaca koji odmah pristignu na intervenciju mogu puno više toga spasiti, nego cijela brigada koja pristigne nakon pola sata ili više vremena, zato je ovo uvođenje dežurstva povijesni uspjeh i znatno unaprijeđenje protupožarne zaštite na rubnim područjima grada, kako kod nas u Sesvetama tako i u gradskoj četvrti Brezovica", rekao nam je zamjenik predsjednika VZG-a Srećko Bahlen, te dodao da je takvo racionalno rješenje vrlo često u zemljama EU, posebice Austriji i Njemačkoj.


Od sad možemo spavati mirnije, ali to ne znači biti neoprezan na latentnu požarnu opasnost u našim domovima. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2023. 12:04:21

Create Account