Proteklog vikenda paralelno održana dva vrhunska vinska događanja Vinart i VAPT

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 9.3.2024. 11:58:37
Proteklog vikenda paralelno održana dva vrhunska vinska događanja  Vinart i VAPT

Foto: VINART

Nikada prije nije se dogodilo da se dva velika vinska događaja u Zagrebu organiziraju istodobno, deveto. izdanje Vinart Grand Tastinga u dvorani Lauba i međunarodna vinska smotra VAPT 2024. u hotelu Hilton Garden Inn.





Na VINRT-u nastupila su neka od najznačajnijih vinskih autoriteta današnjice. U dvorani Lauba vina izlagalo je 140 odabranih vinara s 800 vinski etiketa.



Ove godine među gostima su se našli i neki od najznačajnijih imena u svijetu vina - Mike DeSimone i Jeff Jenssen poznati kao World Wine Guys iz utjecajnog američkog magazina Wine Enthusiast, Olivia Mason – predstavnica Decantera, Peter Moser - najpoznatiji austrijski vinski kritičar i glavni urednik vinskog magazina Falstaff, Simon J Wolf – osnivač i urednik stranice The Morning Claret, Caroline Gilby - nositeljica prestižne titule Master of Wine i sutkinja na Decanter World Wine Awards i mnogi drugi.



Tijekom dva dana trajanja sajma nazočili su mnogi sommelieri, ugostitelji, distributeri ali i obožavatelji vrhunskih vina, Na Vinartu održani su i Petit i Silent Tasting te brojne radionice.




Uz Vinart održan i VAPT 2024



Međunarodna vinska smotra VAPT 2024. spajila je vrhunska vina, šampanjce, destilate i gastro priču iz cijeloga svijeta. VAPT su organizirala dvojica vinskih uvoznika i distributera, Dino Kušen, idejni začetnik događanja i vlasnik tvrtke Acrobat D&M i njegov poslovni partner Juraj Dusper, direktor tvrtke Vino-Trade.



Na VAPTU predstavila su se prestižna imena svjetske vinske scene poput J. Lassalle Champagne, Philipponnat Champagne, Domaine Olivier Leflaive, Billecart Salmon, Champagne Philippe Gonet, Jacques Prieur i mnogi drugi.



Među pedesetak svjetskih nastupile su i dvije hrvatske vinarije: Barun iz Krašića, u vlasništvu obitelji Josipa i Mare Barundić, koja je posjetitelje oduševila svojim kvalitetnim vinima i pjenušcima među kojima se istaknuo pjenušac 100+ Pas dosage od grožđa iz vinograda starijeg od 100 godina i vinarija Marko Sladić iz Plastova, 5 km udaljenog od Skradina, u kojoj su stariji brat Marko i mlađi Ivan naslijeđe svojih djedova uveli u novo tisućljeće, iznenadivši prisutne odličnim vinom posebice Maraštinom.



Na prvom masterclassu mogli su se kušati šampanjci kuće Champagne Billecart-Salmon, stari više od 40 godina, koje je prezentirao Antoine Roland-Billecart, sedma generacija obitelji na čelu te šampanjske kuće. Zanimljivo je spomenuti kako je navedena šampanjska kuća prvi proizvođač s kojim je Kušen započeo suradnju prije 12 godina. Drugi masterclass bio je posvećen vinima vinarije Domaine Jacques Priuere, iz Burgundije, kojega je vodio vlasnik Jean-Baptiste Souillard. Treća edukativna radionica bila je namijenjena vinskoj kući R. López de Heredia čiji je utemeljitelj don Rafael López de Heredia y Landeta. Njihov vinski opus predstavili su María José López de Heredia, vlasnica i José Luis Ripa, komercijalni direktor. Sljedeća majstorska radionica bila je rezervirana za jedinstvena vina vinarije Château Lafite Rothschild, a vertikalu vina predstavio je pobjednik 26. prvenstva sommeliera Hrvatske, Kristijan Harjač. Peti masterclass ugostio je vinariju Opus One koja je u partnerstvu dviju najuglednijih osoba iz Bordeauxa i Napa doline, baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija. O njihovim vinima govorio je direktor izvoza Charlie Matthews.



Na kulinarskom masterclassu kušalo se japanski specijalitet Kobe govedina kojega je vodio vlasnik Maruyu farme iz Kobea Seido Hirooka. Tvrtka Acrobat postala je prvi licencirani zastupnik Kobe govedine iz Japana u siječnju ove godine.


Voditeljica razvoja robne marke Léa Fallourd prezentirala prvi organski kavijar na svijetu Caviar de Riofrío. Održana je i majstorska radionica posvećena obiteljskoj tvrtki Blázquez i „pata negri“, šunki od autohtone crne svinje, simbolu Španjolske, koju vodio je Daniel Collazos.



Regionalni direktor izvoza Edgard Kappelhoff-Lançon predstavio je, na majstorskoj radionici, prvi i jedini francuski viski od 100 % trostrukog slada francuske destilerije Bellevoye Whisky.


Događanje je bilo okrunjeno iste večeri dvjema ekskluzivnim gala večerama u dva renomirana zagrebačka restorana, ManO2 i Takenoko.



Prva tematska večera upriličena u restoranu ManO2 bila je posvećena vinima vinarije TEMPOS Vega Sicilia. Svojim prisustvom vlasnik vinarije don Pablo Álvarez Mezquíriz pridonio je spektakularnosti događanja, a za jelo bio zaslužan chef Hrvoje Kroflin.



Tematska večer u prvom japanskom restoranu u Hrvatskoj, Takenoko, bila je rezervirana za japanski specijalitet Kobe govedinu, a specijalni jelovnik osmislio je chef Mario Starman u suradnji s Takenoko timom. Na večeri je bio i vlasnik Maruyu farme iz Kobea Seido Hirooka.


Ove već tradicionalne manifestacije VINAT i VAPT, okupile su brojne profesionalce, ali i zaljubljenike u vrhunsko vino i gastronomiju. Još jednom se dokazalo da postaje sve popularniji, važniji i traženiji način edukacije i okupljanja profesionalaca, ljubitelja vina, vinske kulture, vrhunskih destilata i gastronomskih užitaka.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.4.2024. 16:08:34

Create Account