Borealna zimska sezona 19./20. daleko najtoplija zimska sezona ikad zabilježena u Europi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.3.2020. 17:51:00
Borealna zimska sezona 19./20. daleko najtoplija zimska sezona ikad zabilježena u Europi

Foto: Copernicus

Naslovna fotografija: Anomalija površinske temperature zraka za borealsku zimu od prosinca 2019. do veljače 2020. u odnosu na prosjek za razdoblje 1981-2010. Izvor podataka: ERA5. Zasluge: Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) / ECMWF.


Penosimo priopćenje Copernicusa odaslano danas popodne europskim medijima.


Copernicus služba za klimatske promjene (C3S) najavljuje kako je proteklo tromjesečno razdoblje od prosinca 2019. do veljače 2020. godine bilo daleko najtoplije u Europi.Uz postojano blage temperature nad Europom, posebice na sjeveru i istoku, protekla zima bila je 3,4 °C toplija od prosječne zime u razdoblju od 1981. do 2010. godine. Temperatura je bila gotovo za 1,4 °C viša od one prethodne najtoplije zime, 2015/16. Još u studenom sezonska predviđanja C3S pružila su snažne naznake da bi ovo mogla biti topla zima za Europu.


„Europa bilježi rekordnu najblažu zimu. Iako je ovo zaista sam po sebi bio ekstremni događaj, vjerovatno je da su ovakvi događaji potaknuti trendom globalnog zatopljenja još ekstremniji“, kaže Carlo Buontempo, voditelj Službe za klimatske promjene u Copernicusu (C3S). „Vidjeti tako toplu zimu neupitno je uznemirujuće, ali ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu. Dio našeg rada je usporedba klimatskih podataka iz predindustrijske ere kako bi se utvrdili dugoročni klimatski trendovi. Uz C3S podatke, pojedinci, institucije i donositelji politika mogu donositi informirane odluke na temelju razvijanja klimatskih temperatura. "


„Uloga Copernicusa postaje važnija više nego ikad prije. Europska komisija oslanja se na programe poput Copernicusa i institucija poput ECMWF-a za pružanje kvalitetnih operativnih podataka za podršku razvoju društva koje je otporno na klimu. Copernicus će učinkovito pridonijeti provođenju Zelenog sporazuma Europske komisije u raznim sektorima “, dodaje Mauro Facchini, šef Odjeljenja za promatranje Zemlje u DEFIS-u Generalne direkcije Europske komisije.


Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju u ime Europske unije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj temperaturi površinskog zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama pomoću milijardi mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.


Anomalija površinske temperature zraka za veljaču 2020. u odnosu na prosjek veljače za razdoblje 1981.–2010. Izvor podataka: ERA5. Zasluga: Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) / ECMWF 
Anomalija površinske temperature zraka za veljaču 2020. u odnosu na prosjek veljače za razdoblje 1981.–2010. Izvor podataka: ERA5. Zasluga: Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) / ECMWFPovršinska temperature zraka u veljači 2020.: 

    • Prošla veljača bila je najtoplija veljača ikad, na globalnoj razini i u Europi, hladnija za manje od 0,1 °C u odnosu na veljaču 2016., najtopliju veljaču;

    • U Europi, veljača je bila za 3,9 °C toplija od prosjeka veljače u razdoblju 1981. - 2010. (0,8 °C na globalnoj razini);

    • Temperature su bile iznadprosječne u velikom području, pokrivajući veći dio Europe, Sibira i središnje Azije, te zapadnog Antarktika;

    • Temperature najmanje ispod prosjeka iznad sjeverne Aljaske;

Kartografske i citirane vrijednosti podataka su iz ERA5 skupa podataka ECMWF Copernicus Službe za klimatske promjene. Površinski prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na kopno samo sa sljedećim granicama geografske širine/dužine: 25W-40E, 34N-72N.Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account