Šah: U petkom kolu šahisti Vrustuna u Vurnovcu remizirali sa Svetom Nedjeljom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.4.2024. 13:08:01
Šah: U petkom kolu šahisti Vrustuna u Vurnovcu remizirali sa Svetom Nedjeljom

Foto:

U 5. kolu IV A šahovske lige Centar ŠK Vrustun 1252 - ŠK Sv. Nedjelja 2  3:3



Peto kolo lige donijelo nam je prvi sraz protiv nekog od pretendenata na 3. ligu. U goste nam je došao sastav mladih, agresivnih i teoretski potkovanih igrača koji je već i prošle godine bio treći a sad su dodatno pojačani i godinu dana iskusniji.

Susret je odigran u ugodnoj šahovskoj atmosferi obogaćenoj istovremenim igranjem i naše druge ekipe (protiv Ine 2). To nije predstavljao problem s obzirom da je Dom u Vurnovcu prostran i prikladan i za masovnije događaje a svi su se akteri iskazali pristojnim i korektnim ponašanjem.


Opet smo igrali bez izostanaka pa su parovi bili Cvitković Filip-Vojak Daniel, Cigrovski Jakov-Škorić Milan, Tonković Josip-Galoić David, Morić Ivan-Mihaela Draganić Blažeka, Šabić Tomislav-Ljubić Luka i Šimunković Bartol-Đuro Blažeka.


Meč je sporo tekao kako se i očekivalo. Čak je i kapetan Milan trošio nešto vremena ali baš je on prvi završio. Na 2. ploči s crnima je protiv Cigrovskog ostvario pozicionu prednost koja je urodila osvajanjem kvaliteta i uz grešku kojom je zakomplicirao dobitak ipak uspijeva dobiti i vodimo 1:0.


Nažalost na 3. ploči Josip s bijelima iznenada gubi. Ušao je hrabro Galoiću s bijelima u Volški gambit, ostvario obećavajuću poziciju koja ga je međutim koštala puno vremena pa u cajtnotu previđa figuru i predaje za 1:1. 


Na 4. ploči Mihaela s crnima igra složenu teoretsku poziciju protiv Morića koji nakon komplikacija u središnjici zapada u cajtnot i paničari što Mihaela koristi za naše vodstvo 2:1. Sve pohvale Mihaeli na proljetnom izdanju: igrala je borbeno i na visokoj razini.


Na 1. ploči Filip s bijelima protiv uglednog FM-a Vojaka vodi dugu pozicionu bitku koju na kraju ipak gubi za 2:2. Filip nije u optimalnom izdanju a protivnik je vrlo jak i poraz ne treba shvatiti tragično. Znamo Filipove kvalitete i ne sumnjamo da će se dići.


Na 6. ploči Đuro je s crnima protiv Šimunkovića. Nudi remi u izjednačenoj završnici ali protivnik odbija. To ga je malo unervozilo ali hrabro nastavlja pa čak dospijeva u bolju poziciju. Ipak ne želi riskirati, dodatno pojednostavljuje i ubrzo prihvaća ponudu remija za 2,5:2,5.


Ostala je 5. ploča i međusobni sraz jedina dva igrača sa sve 4 pobjede u ligi. Bijeli am protiv Ljubića, rano osvajam pješaka ali zauzvrat moram riješiti neke probleme. Uspijevam dovesti partiju u dobivenu topovsku završnicu međutim u obostranom cajtnotu protivnik se bolje snašao i izvukao remi za završnih Vrustun 1252-Sv. Nedelja 2,,pa je na kraju 3:3. 


Gosti se vraćaju kući pjevajući.


Iz izvješća Tomislava  Šabića


 


Create Account