Erjavec zbog arbitraže prijeti Hrvatskoj tužbom sudu EU-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.9.2017. 22:25:08
Erjavec zbog arbitraže prijeti Hrvatskoj tužbom sudu EU-a

Foto: Karl Erjavec, Hu-benedikt

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je u ponedjeljak Hrvatskoj tužbom pred europskim sudom u Luksemburgu ako ne bude surađivala u primjeni sporne arbitražne presude o granici između dviju država.


Čelnici triju stranaka vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primjenu presude, počne provoditi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišlja se i o tužbi protiv Hrvatske.


"Slovenija ustraje na implementaciji. Idućih ću tjedana za vladu pripremiti informaciju o pravnim mogućnostima kako reagirati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje", rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka.


"Radi se o mogućnostima tužbi, na primjer na Sudu EU-a u Luksemburgu", dodao je šef slovenske diplomacije.


Dok Zagreb odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.


Čelnici vladajuće koalicije zaključili su kako treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s presudom arbitara.


Riječ je o zakonima s područja unutarnjih poslova koji će biti "prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom", rekao je Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, druge najjače stranke u vladajućoj koaliciji Cerarove Stranke modernog centra i Socijalih demokrata Dejana Židana, ministra poljoprivrede.


Erjavec i Židan su i potpredsjednici vlade, a na sastanku su podržali odluku premijera Mire Cerara da ne ode u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova govora u UN-u prošlog tjedna u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.


"Dijalog s Hrvatskom bit će moguć onda kad  hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, prije toga takav dijalg nema smisla", istaknuo je Erjavec.


Premijer Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema Erjavčevim riječima rekao da slovenska policija treba pojačati aktivnosti u Piranskom zaljevu koji su arbitri dodijelili Sloveniji i tako štititi slovenski suverenitet.


Osim Plenkovićeva govora, slovenski ministar kaže da je provokativno bilo i to što su na ulazu u dvoranu gdje je hrvatsko izaslanstvo priredilo prijem u New Yorku bili promotivni materijali u kojima je Savudrijska vala ili Piranski zaljev prikazan kao da do arbitražne presude nije ni došlo.


"Zemljovid u turističkoj brošuri o Hrvatskoj bio je na ulazu u salu i svatko ga je mogao uzeti i pogledati. Na zemljovidu je granica upisana na sredini zaljeva, što shvaćam kao provokaciju", rekao je Erjavec.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2018. 10:01:53

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account