Otvoreno "Savjetovalište za majke i djecu“ na području grada Zagreba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.2.2018. 21:42:09
Otvoreno "Savjetovalište za majke i djecu“ na području grada Zagreba

Foto: Zagreb.hr

U  Domu zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22 danas je otvoreno Savjetovalište za poticanje rasta i razvoja zdravog djeteta.


U ime gradonačelnika  Savjetovalište je otvorila Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, a prisutnima su se obratili i ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar, doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med. te prof. dr. sc. Josip Grgurić ispred UNICEF-a.


 Cilj ovoga Projekta je savjetovanje o njezi dojenčadi i male djece, dojenju i zdravoj prehrani te savjetovanje o pravilnom pozicioniranju i stimulaciji motorike ključne za poticanje kognitivno-psihičkog razvoja djeteta (Baby handlling).

Velika potreba na razini gradskih četvrti postoji za uslugom savjetovanja o pravilnom pozicioniranju i stimulaciji motorike tzv. „Baby handling“, te je ista kao dodatna aktivnost u okviru projekata uspostave mreže savjetovališta na području Grada omogućena i na ovoj lokaciji, nakon što se u svibnju 2017. prvi puta u Hrvatskoj pokrenula ova usluga kao nadstandard na razini primarne zdravstvene zaštite, na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Zapad Vrabečak 4.

Tako se u posljednje dvije godine u okviru Gradskog programa promicanja i unapređenja dojenja (2015.-2017.) realiziralo ukupno 5 savjetovališta, financiranih iz Proračuna Grada Zagreba na lokaciji: Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4, Dom zdravlja Zagreb-Istok, Ninska 16 (Sesvete), Dom zdravlja Zagreb Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb-Zapad Vrabečak 4, te sada i na  lokaciji pri Domu zdravlja Zagreb – Centar, Avenija Većeslava Holjevca 22. Na ovaj način unaprijedila se dostupnost usluga besplatnog savjetovanja (bez uputnice)  u zajednici.


 U okviru Gradskog programa promicanja i unapređenja dojenja (2015.-2017.) realizirano je i niz drugih aktivnosti podrške obiteljima i djeci koje je važno istaknuti:

U svrhu povećanja dostupnih usluga građanima, posebno na lokacijama gdje je povećana fluktuacija obitelji s malom djecom, ukazala se i potreba da se poveća broj mjesta za prematanje i dojenje djece na području Grada Zagreba. Navedena projektna aktivnost je namjenska, a nadopuniti će potrebne sadržaje za građane grada Zagreba na području Gradskih četvrti. Tako je na razini Grada Zagreba osigurano ukupno 5 klupa za prematanje i dojenje djece i to na sljedećim lokacijama:

- klupe za prematanje (dojenje) djece 

Na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11 preuređen je park za djecu u koji je postavljena i prva klupa za prematanje i dojenje djece. Klupa za dojenje i prematanje postavljena je i na lokaciji, Ulica Lavoslava Švarca (neposredno pored dječjeg igrališta), Gradska četvrt Maksimir. 

- u tijeku je postavljanje ukupno 3 klupe za prematanje (dojenje) djece na području:

1) Gradska četvrt Črnomerec, Članovi Vijeća Gradske četvrti Črnomerec odredili su lokaciju: na Terminalu Črnomerec u dječjem parku kod Konzuma

2) Gradska četvrt Trešnjevka – jug, Vijeće Mjesnog odbora Knežija odredilo je lokaciju: Dječje igralište u Ujevićevoj ulici između brojeva 11 i 13

3) Gradska četvrt Trešnjevka – sjever, Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka – sjever odredilo je lokaciju: Park Stara Trešnjevka- 10 stolića za prematanje djece osigurana su unutar Gradskih upravnih tijela na lokacijama na kojima je najveća fluktuacija majki (obitelji) s malom djecom:

Opća uprava:

- Odjel za središnje evidencije i registar birača ,Zagreb, Ilica 25, 

- područje   Gradske   četvrti Peščenica - Žitnjak Zagreb, Zapoljska 1

- područje Gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15 

- područje gradske četvrti Susedgrad,  Zagreb, Sigetje 2,

-  područje Gradske četvrti Medveščak 15 , II kat,  

- područje gradske četvrti Maksimir ,   Zagreb, Petrova 116 , 

- Područni ured  Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12, I kat, ( centar za socijalnu skrb)


Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na lokaciji:

- Nova Cesta 1, odjel za socijalnu skrb

- Vodnikovu 14, odjel za populacijsku politiku 


Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1

-Gradska ljekarna Zagreb osigurala je stolić za prematanje djece u prostoru Gradske ljekarne Zagreb, na lokaciji Trg bana Josipa Jelačića. 


- Grad Zagreb osigurao je i sredstva za opremanje i adaptaciju prostora u okviru projekta „Ambulanta za laktaciju“ pri Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, Sveti Duh 64. Ambulanta za laktaciju u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ jedina je ambulanta u Republici Hrvatskoj koja pruža specifične zdravstvene usluge u vezi s laktacijom.


-Grad Zagreb osigurava sredstva u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna godišnje i za održavanje besplatnih Trudničkih tečajeva 


Grad Zagreb kontinuirano skrbi i unapređuje mjere pronatalitetne  i socijalne politike koje pruža djeci, majkama, obiteljima, a sve sa ciljem da stvorimo socijalno okruženje unutar kojega će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurno odrastanje. 


Savjetovališta kontakt mail:

savjetovaliste.dojenje@dzz-istok.hr

savjetovaliste.dojenje@dzz-zapad.hr

savjetovaliste.dijete@dzz-centar.hrVezane vijesti
Ažurirano: 19.1.2024. 13:20:54

Create Account