Zagorci i zdrava hrana u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 5.3.2022. 13:22:21
Zagorci  i zdrava hrana u Zagrebu

Foto: Marko Čolić

U središtu Zagreba (Ulica kralja Zvonimira 31), svečano je otvorena trgovina Zagorci, koja svojim kupcima nudi prirodne i zdrave namirnice iz polja i vrtova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatskog zagorja.Ova specijalizirana trgovina, ili po zagorski štacun, duže je vrijeme nastajala kao ideja i vizija njezina vlasnika, Mladena Cesarca iz Oroslavja, točnije iz Stubičke Slatine, najpoznatijeg po proizvodnji  100%-tnog bučinog ulja za koje je osvojio brojne nagrade i zlatne medalje.


Uz proizvode iz njegova vlastitog OPG-a, koji uključuju toplo i hladno prešano bučino ulje, brašno i koštice od buče, a u novije vrijeme  suncokretovo i orahovo ulje te dehidriranu buču za juhu, na policama će se naći i proizvodi još nekoliko lokalnih OPG-ova iz Zagorja, poput OPG-a Vjeran Lež, Pčelarstva Marina i Josip Krog i OPG-a Bedek.


Supružnici Nikolina i Vjeran Lež iz Zaboka predstavili su svoje prirodne sokove od plodova jabuke i haskapa koje ekološki uzgajaju. Haskap, poznatiji kao mayberry ili sibirska borovnica, kaže Lež, podrijetlom je iz Kamčatke, a plodovi su  bogati kalijem, željezom i vitaminom C zbog čega su djelotvorni protiv slabokrvnosti i jačaju imunitet.


Predstavljeni su i nagrađivani zagorski medari; Pčelarstvo Marina i Josip Krog, čiji je med nekoliko puta proglašen najboljim bagremovim medom u Hrvatskoj, a tu su i domaći proizvodi OPG-a Bedek, koji nudi više vrsta brašna i zobene pahuljice.


Cilj ovog projekta, kaže Mladen Cesarec, čiju je vrijednost i potencijal prepoznala i sufinancirala Europska unija, njihov je zajednički nastup na tržištu, odnosno plasirati sve ono najbolje što Zagorje ima - u Zagreb.


Ponuda domaćih namirnica iz plodnih zagorskih polja i vrtova s vremenom će se i dodatno obogaćivati, posebice kada je riječ o sezonskom voću i povrću, a ovdje će većinu proizvoda kupci imati prilike i kušati.


Uz maloprodaju i veleprodaju, u trgovini Zagorci opskrbljivat će se restorani i hoteli, dok tvrtke za svoje poslovne partnere mogu odabrati odgovarajuće poklon pakete, a proizvodi će se putem Wolt aplikacije dostavljati i na kućni prag.


Novootvorena trgovina zdrave hrane pomno je osmišljena i uređena u rustikalnom stilu. Namještaj je izrađen od prirodnih materijala poput drveta, a prostor ukrašen mnoštvom detalja koji podsjećaju na prizore iz seoskog života te se u njemu već pri ulasku osjeća onaj pravi "zagorski štih".


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.4.2024. 13:59:56

Create Account