Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja: I Hrvatskom lutaju mnogi psi i mačke beskućnici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.8.2023. 12:19:37
Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja: I Hrvatskom lutaju mnogi psi i mačke beskućnici

Foto: Prijatelji životinja

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja Prijatelji životinja pozivaju na odgovornost i predlažu: Udomljavanje umjesto kupnje, kastracija, mikročipiranje, odgovorno skrbništvo.Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava od 1992. svake godine treće subote u kolovozu, udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova. „Prije svega, nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara kada je potrebno, cijepljenja, označavanje mikročipom i svakako kastraciju”, ističu Prijatelji životinja.

 

Pojašnjavaju da je kastracija, osim što ima zdravstvene dobrobiti za životinju i kastrirana životinja može živjeti dulje, najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih štenaca i mačića. „Bešćutni pojedinci, koji odbacuju neželjeno potomstvo svojih kućnih ljubimaca umjesto da ih kastriraju, odgovorni su za više od 10 000 napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj samo u skloništima. Time krše zakonske propise i financijski opterećuju jedinice lokalne samouprave koje moraju plaćati zbog te neodgovornosti. Dodatni je problem što toliko velikom broju pasa i mačaka treba naći kvalitetne domove”, navode Prijatelji životinja.

 

Osim nužnosti kastracije, ukazuju i na važnost mikročipiranja, koje je za pse zakonski obavezno, a za mačke preporučljivo. Pse i mačke koji završe na ulici, a nisu označeni mikročipom, čeka tragična sudbina. Mnogi od njih stradaju od prometa, bolesti i zlostavljanja te postaju briga već preopterećenih udruga, skloništa i lokalnih zajednica.

 

Prijatelji životinja navode da se životinjama bez doma može pomoći i tako da ih se ne nabavlja kao poklon za Božić i neku sličnu prigodu – takve životinje za koji mjesec često završe odbačene. Poručuju da je posebno važno promoviranje udomljavanja: „Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, ne bismo trebali obilježavati Međunarodni dan beskućnih životinja jer bi sva skloništa bila prazna. Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu.”

 

Popis skloništa i više informacija o važnosti kastracije, mikročipiranja i udomljavanja životinja nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2023. 10:01:50

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account