Najavljena nova akcija Udomljavanje je fora: Neželjene šapice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.3.2024. 16:29:17
Najavljena nova akcija Udomljavanje je fora: Neželjene šapice

Foto: Azil za nezbrinute životinje Dumovec

Nova akcija Udomljavanje je fora održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u subotu 23. ožujka 2024. godine od 10 do 14 sati. Nosit će naziv Neželjene šapice.Naime, iako se građanima koji se ne bave uzgojem pasa, savjetuje da ih steriliziraju, mnogi to ne čine, pa dolazi do nekontroliranoga razmnožavanja pasa. Zbog toga se u Hrvatskoj tijekom cijele godine, a posebno tijekom proljeća i ljeta, pronalaze odbačena legla štenaca.


Novom akcijom Udomljavanje je fora koju Grad Zagreb organizira u suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba i udrugom Prijatelji životinja, vlasnike pasa se želi potaknuti na sterilizaciju ljubimaca, a građane podsjetiti da u Skloništu uvijek ima štenaca koji sanjaju o toplom domu i dobrim ljudima. Trenutačno ih je tamo dvadesetak. Građani ih mogu trajno udomiti ili bar primiti na privremeni smještaj.


Iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba prošle je godine udomljeno čak 208 štenaca, tj. pasa mlađih od šest mjeseci. Među njima je bilo više kujica - 114. Mjesec u kojem je udomljeno najviše štenaca, bio je srpanj. Tada je trajni dom dobilo 28 psića.


Svaki pronalazak štenaca u Zagrebu priča je za sebe. Neki ljudi odbacuju štence stare nekoliko tjedana ili mjeseci, a neki uz štence koji još nisu niti progledali, ostavljaju i kujicu. Najmlađi štenci koji su ostavljeni bez majke, nerijetko su životno ugroženi i potrebna im je kvalitetna veterinarska skrb. U nekim se odbačenim leglima pronalaze i mrtvi psići.


U spašavanje štenaca djelatnici Skloništa ulažu velike napore, a često im u pomoć priskaču i Zagrepčani privremenim čuvanjem psića. Naime, pronađeni štenci čiste se od parazita i cijepe, no izuzetno je važno da najosjetljivije razdoblje života, tj. prvih nekoliko tjedana nakon pronalaska, provedu u nečijem domu bez kontakta s drugim psima. Kada ojačaju, smještaju se u Sklonište i udomljavaju. Najbolji je scenarij kada s privremenog čuvanja odlaze izravno u trajni dom.


Napuštanje životinje postalo je kazneno djelo. Prošli su tjedan u Hrvatskom saboru prihvaćene izmjene i dopune Kaznenog zakona prema kojima se onaj tko napusti kućnog ljubimca, kažnjava kaznom zatvora do godinu dana, a onaj tko napuštanjem prouzroči smrt životinje ili napusti veći broj životinja, zatvorom do dvije godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.3.2024. 15:28:27

Create Account