Psi pokazuju osjećaje i suzama, mogu radosno zasuziti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.8.2022. 10:37:38
Psi pokazuju osjećaje i suzama, mogu radosno zasuziti

Foto: Pixabay

Osim što mašu repom, nekontrolirano skaču i ližu lice, čini se da psi i zaplaču od sreće pri ponovnom susretu s vlasnikom.Ushićeni psi ne ostavljaju samo dlake na vašoj odjeći, vjerojatno i zasuze od radosti, pokazuje nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Current Biology.


"Nikada nismo čuli za otkriće da životinje liju suze u radosnim situacijama, poput ponovnog susreta sa svojim vlasnicima", rekao je Takefumi Kikusui, jedan od autora studije koju je nazvao vjerojatno "prvom u svijetu".


Znanstvenici su mjerili količinu suza u očima pasa često korištenim Schirmerovim testom koji se sastoji od postavljanja posebne trake ispod kapaka.


Za osnovno očitanje znanstvenici su proveli test na psima za vrijeme normalne interakcije s vlasnicima.


Psi bi "značajno" povećali proizvodnju suza u prvih pet minuta ponovnog susreta sa svojim vlasnicima od kojih su bili razdvojeni pet do sedam sati, otkrili su istraživači.


Otkrili su i da je volumen suza pasa bio veći nakon što bi se ponovno našli s vlasnikom u odnosu na druge ljude koje ti četveronošci poznaju.


Plakanje je vjerojatno povezano sa oslobađanjem oksitocina, poznatog kao "hormona ljubavi". 


Psi su s vremenom razvili specifične komunikacijske vještine i dokazano je da kontakt očima igra ulogu u formiranju odnosa između psa i njegovog vlasnika.


Znanstvenici bi u budućim studijama htjeli testirati proizvode li psi na sličan način suze kad se susretnu sa svojim psećim prijateljima.


(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2021. 10:44:28

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account