Rak dojke izliječen u uznapredovaloj fazi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.6.2018. 22:27:33
Rak dojke izliječen u uznapredovaloj fazi

Foto: ilustracija

Žena s agresivnim tipom raka dojke, koji je prkosio kemoterapiji i proširio se na druge organe, izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potaknuo njezin imunološki sustav, objavili su američki znanstvenici. Takozvana imunoterapija već se pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen.


Funkcija imunološkog sustava je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadrže DNA pacijenta.


U ovoj studiji znanstvenici su uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.


U osvrtu na istraživanje objavljenom u časopisu Nature Medicine, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio bez presedana.


Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj fascinantan". Ovaj rad pokazuje kako moć imunološkog sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka, zaključio je Melcher. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.6.2023. 13:10:29

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account