KinoKino Festival: Dodjelom nagrada završio službeni dio

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 26.2.2017. 10:54:42
KinoKino Festival: Dodjelom nagrada završio službeni dio

Foto: HINA/ Daniel KASAP / dk

Dodjelom nagrada u subotu navečer završio je službeni dio KinoKino Festivala, no program se nastavlja i u nedjelju s odabranim filmovima s ovogodišnjeg, drugog izdanja, među kojima će biti i pobjednički film po izboru publike "Moje grčko ljetovanje".


Dok je dječji žiri kao najbolji nagradio film  "Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh" Andreasa Dresena, koji im poručuje da ne odustaju od onoga u što vjeruju, profesionalni žiri svoju je nagradu dodijelio filmu ""Dan kada je moj otac postao grm" Nicole van Kilsdonk, koji iz dječje perspektive govori o besmislu rata.

Nagradu je u ime redateljice, koja se zagrebačkoj publici zahvalila putem video poruke, primio hrvatski koproducent filma Siniša Juričić. Uz KinoKino nagradu redateljici filma bit će uručena i novčana nagrada - tisuću eura.

Oba žirija posebna priznanja su dodijelila još jednom filmu koji se bavi ratom - "Fannyno putovanje" Lole Doillon, priči o hrabrosti, snazi i izdržljivosti temeljenoj na istinitim događajima iz 1943., u vrijeme višijevske Francuske.

Član žirija   njemački glumac David Kross rekao je kako mu je bilo uzbudljivo i lijepo tijekom njegova prvog posjeta Zagrebu, dodavši kako je odabir najboljeg filma ipak bio jako težak posao, jer su svi bili jako dobri.

Švedski  film "Moje grčko ljetovanje"  Lise James Larsson, nastao prema popularnim knjigama švedske književnice Moni Nilsson o avanturama dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, Nagradu publike je osvojio s najvišom ocjenom 5.0.

Riječ je o trećem filmu serijala u kojemu Tsatsiki ljetne praznike provodi kod oca u idiličnom selu na Kreti, no kada ondje dođe shvaća da više ništa nije kako je bilo i s time se ne želi pomiriti.

U večeri dodjele nagrade izvan konkurencije prikazan je dugometražni animirani hit "Moj život kao Tikvica" švicarskog redatelja Claudea Barrasa,  koji je već osvojio brojne prestižne nagrade, a nominiran je i za Oscara.

Glavni lik je dječak zvan Tikvica koji završava u domu za nezbrinutu djecu gdje upoznaje drugu siročad. Najprije je zastrašen tim ponekad surovim mjestom, no s vremenom nauči da i ondje može pronaći  iskrenu ljubav i novu obitelj.

Službena kino distribucija tog filma u hrvatskim neovisnim kinima očekuje se neposredno nakon zavšetka KinoKino Festivala.

Nakon pet dana službeni dio festivala je završio proglašenjem najboljih, no i u nedjelju će nastaviti s projekcijama.

Uz pobjednički film prikazat će se i posebnim priznanjima nagrađeno "Fannyno putovanje".

Bit će tu i filmovi iz programa "Moj prvi odlazak u kino" - američki "Novi dom" o zlatnoj ribici te iz programa "Svaki dan otkrivam" - njemački "Dok je mama spavala" o bratskoj ljubomori, češki "Brodolomac" o dječaku koji ocu pokušava reći koliko mu nedostaje nakon rastave od njegove majke, mađarski "Kuća buke" o  životu u velikoj, bučnoj zgradi i britanski "Veliki kotač", priča o djevojčici kojoj također nakon rastave nedostaje otac.


Crnčić: veća posjećenost nego na prvom izdanju

Katarina Crnčić, koordinatorica KinoKino Festivala kaže kako su jako zadovoljni ovogodišnjom posjećenošću. "Puno je veći interes publike, prošle godine smo imali oko tri tisuće posjetitelja, a ove smo se približili brojci od četiri tisuće", rekla je za Hinu.

Po njezinim riječima,  dobili su jako puno pozitivnih reakcija od djece, roditelja i nastavnika s kojima su imali radionički program metodike nastave kratkometražnog filma.

Crnčić kaže kako je bio veliki interes i za hrvatske filmove "Uzbunu na Zelenom Vrhu" i "Anka", što bi se moglo protumačiti i kao dobra vijest za budućnost hrvatske kinematografije.

"Novi film iz serijala o Koku okupio je najviše gledatelja na festivalu, samo ga je na jednoj projekciji pogledalo 500 ljudi, a gužva se stvarala već i ispred kina", rekla je.

Dobrim pokazateljem smatra i što su u jednakom omjeru na projekcije dolazile škole i roditelji s djecom, a osobito je veliki hit bio program "Moj prvi odlazak u kino".

Kako su se ulaznice za taj program vrlo brzo podijelile, a samo na subotnjoj prjekciji bilo je sedamdesetero djece,  razmišlja se da se iz Dvorane Muller preseli u veliku dvorana Kina Europa.

Veliki interes izazvala su i dva filmska klasika, "Goonies" iz 1985. te "Emil i detektivi" iz 1931., za koje su projekcije bile rasprodane. 

U proteklih pet dana na festivalu je prikazano ukupno tridesetak filmova dugog i kratkog metra, a za nagrade se natjecalo njih osam u programu konkurencije, koji je bio posvećen adaptacijama popularnih romana i malim junacima koji spašavaju svijet.


(Hina)


Create Account