Europski tjedan mobilnosti; U Sesvetama Park a ne parking i šetnja kompleksom Sljeme

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.9.2023. 14:20:57
Europski tjedan mobilnosti; U Sesvetama Park a ne parking i šetnja kompleksom Sljeme

Foto: Ostvarenje i Muzej Prigorja

U sklopu inicijative Park a ne parking, na parkiralištu ispred općine u tijeku je akcija Vrnime zdenec.



Današnje parkiralište ispred općine i Muzeja Prigorja nekad je bilo dvorište kurije koje je u jednom svom dijelu imalo duboko iskopani kameni zdenac. Svojedobno je zatvoreno i preko njega prevučen asfalt. Vjerovali ili ne, ali on (zdenac) još uvijek postoji i njegovim otvaranjem i uređenjem mogao bi postati sesvetska atrakcija. Naravno, uvjet je da se današnje parkiralište zatvori i pretvori u pješačku zonu, ali prethodno bi trebao biti uvjet osiguravanje parkirališnih mjesta za sva ona vozila koja danas pohode to parkiralište. 


U cilju ostvarenja te ideje (i zatvaranje parkirališta i vraćanje zdenca), pokrenuta je zanimljiva ideja prigorski nazvana Vrnime zdenec.  U sklopu te akcije od bala slame i vreća punjenih slamom željelo se prikazati točna pozicija zdenca. Istovremeno mnogi polaznici Ostvarenja, ali i drugi građani slikali su po asfaltu na tom prostoru svoje crteže i slike.


"Bila je to vesela i kreativna, zdenac je postavljen, oko zdenca smo naslikali njegovo prirodno okruženje uz puno mašte a u zdenac smo naravno bacali novčiće i pisma odnosno zaželjeli želje", rekla je voditeljica akcije Sanela Đurinec Raič inače voditeljica Ostvarenja uz nadopunu da akcija Vrnime zdenec nije završena, slijede još dvije u utorak i srijedu na istom mjesto od 17 sati.


U sklopu Europskog tjedna mobilnosti Muzej Prigorja organizirao je pješačenje od parkirališta kod muzeja do kompleksa Sljeme gdje se može razgledati ono što je od negdašnjeg industrijskog giganta danas ostalo, a svi se toplo nadamo da uskoro neće ostati ništa osim pokoja zgrada koja će biti prenamijenjena u nove sadržaje.


Prva tura je bila u subotu, a naredne su u utorak 19. rujna od 17 - 18 sati, te u petak 22. rujna od 11 - 12 sati pod vodstvom povjesničara prof. Damira Fofića  kustosa muzeja. Polazak je ispred Muzeja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.9.2023. 10:47:50

Create Account