U Europskom tjednu mobilnosti sudjeluju i Sesvete s posebnim programima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.9.2023. 15:24:57
U Europskom tjednu mobilnosti sudjeluju i Sesvete s posebnim programima

Foto: Plakat

Europski tjedan mobilnosti provodi se od 16. do 22 rujna u većini europskih gradova, pa tako i u Zagrebu, odnosno i u Sesvetama.



Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti(ETM), vodeću kampanju Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti koja ove godine slavi svoju 20. godišnjicu! Promovira promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja.


U Sesvetama su tim povodom osmišljena  su tri programa. 


1. Od Sljemena do dna, koja podrazumijeva šetnju kroz Sljeme. U prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom povjesničara Damira Fofića, višeg kustosa Muzeja Prigorja, a kao najava skore istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa. Organizatori su Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja. Ovaj će se program odvijati tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti.  

 Okupljanje je na Trgu Dragutina Domjanića, a u šetnju se ide:

u subotu 16. rujna od 11 - 12 sati

u utorak 19. rujna od 17 - 18 sati

u petak 22. rujna od 11 - 12 sati


 

2. Šah na otvorenom

Na Trg Dragutina Domjanića na parkiralištu ispred općine koje će u subotu, 16. rujna biti zatvoreno za automobile, tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta. Organizatori su   Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja, a partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.



3. Vratimo zdenac

Akcija Vratimo zdenac, ili kak bi se v Prgorju rekle vrnime zdenec bit će provedena ovu subotu. 

Znate li da se ispod parkirališta na Trgu Dragutina Domjanića krije duboki kameni zdenac? Pridružite se akciji Muzeja Prigorja u Europskom tjednu mobilnosti i dajte svoj doprinos obilježavanju njegova položaja! Na raspolaganju će Vam biti akademska slikarica, boje i još poneka potrepština. Uz zdenac možete sjesti i razgovarati s prijateljima. U njega možete ubaciti pismo, sliku ili novčić za ispunjenje Vaših želja. Osobito za želju da u skorije vrijeme prekrasan stari kameni zdenac opet ugleda svjetlo dana!

Voditeljica akcije: Sanela Đurinec Raič, akademska slikarica






Vezane vijesti
Ažurirano: 23.9.2023. 10:47:50

Create Account