Hrvatska će ili nestati ili postati regionalni igrač!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.2.2017. 22:37:59
Hrvatska će ili nestati ili postati regionalni igrač!

Foto: Admiral Domazet iznosi svoje strateške procjene. Sesvete danas

Preporučujemo, pročitajte do kraja i bit će vam jasno.

Admiral Davor Domazet Lošo, čovjek koji je predvidio dolazak Tumpa na vlast, promovirao je u četvrtak, 9. veljače u Sesvetskom Kraljevcu svoju knjigu Hrvatska geopolitička strategija za 21. stoljeće ili Hrvatsko njihalo.


Admiral Davor Domazet Lošo ima izuzetan životni put. Od najvišeg vojnog obrazovanja i služenja bivše vojske gdje je završio i ratnu školu, koju su pohađali samo najviši vojni časnici, do doslovnog bijega iz JNA u Hrvatsku još u početku stvaranja naše vojske, pa preko obnašanja najviših dužnosti sve do zapovjednika Hrvatske ratne mornarice gdje ga je zatekao čin admirala.
Ipak, javnost ga pamti možda i kao najvažnijeg hrvatskog obavještajca koji je, danas se to slobodno govori, uspio ozvučiti ured Slobodana Miloševića kako bi jedno vrijeme naše tajne službe mogle prisluškivati  prvog našeg tadašnjeg neprijatelja, a što nam je donijelo znatnu prednost u mnogim borbama gdje su unatoč slabijeg naoružanja i manjeg ljudstva, s dobrim obavještajnim informacijama  naše snage bile u prednosti. Uostalom, ne kaže uzalud poslovica da boj ne bije svijetlo oružje nego srce u junaka, a mi bismo dodali i dobre obavještajne informacije, te pamet naših vojnih zapovjednika.

Poznato je da je u naponu snage zajedno s kolegama u grupi od 14 najviših hrvatskih vojnih časnika, među njima i tadašnji general, a današnji ministar obrane Damir Krstičević, prisilno umirovljen po odluci ondašnjeg predsjednika RH Stipe Mesića. Država se tako lako odrekla usluga jednog od najboljih hrvatskih obavještajaca, kojeg bi druge države zlatom plaćale.
Nakon Mesića, nudio je Lošo usluge svog znanja, vještina i što je najvažnije veza i drugim predsjednicima i vladama, ali nitko nije imao razumijevanja. Slao im pisma u kojima je upozoravao na neke pojave i moguće krizne trenutke i faktore, ali očito nije nitko imao pojma o čemu on priča, niti što bi s tim informacijama. Ili su možda itekako imali pojma, ali njihovi ciljevi nisu bili istovjetni admiralovim.
Također, prema njegovim riječima, istovremeno je polako izoliran i nema pristup javnim medijima, barem ne onim velikim i onim koje kontrolira vlast. Stoga je odlučio svoje veliko obavještajno znanje podijeliti s javnošću na način da je napisao knjigu, te ju putujući po hrvatskoj promovira i nudi za čitanje svim građanima.

Tako je bilo i u četvrtak navečer u Sesvetskom Kraljevcu gdje je u nazočnosti predsjednika zagrebačke Skupštine dr. Andrije Mikulića i predsjednika Sesveta Dražena Markote, a u organizaciji kraljevečkog HDZ-a, društveni dom bio pun znatiželjnika gladnih drugačijih informacija u odnosu na one koje su nam dnevno dostupne. Ne o prošlosti, nego o našoj sadašnjosti i budućnosti.

Uloga obavještajne zajednice je da prikuplja milijune informacija, na temelju kojih, kao jedan ogromni puzzle, konstruira najvjerojatniji tijek budućnosti. A tijek naše budućnosti je takav da možemo, ukoliko ćemo imati pameti i m..a da postanemo regionalni igrač, nezaobilazan dio buduće europske podjele koja neće biti niti slična današnjoj Europi niti Europskoj uniji.  U protivnom, bit ćemo mali dijelić nečega što će biti tko zna kakva tvorevina. Jer kao u pjesmi Petra Preradovića, isto tako i geopolitici, "Od svih stvari na tom svijetu, samo stalna mijena jest ". Trenutačni "Brexit" (izlazak Velike Britanije iz EU-a), nam to najbolje dočarava.

A čovjek koji je još prije dvije godine predvidio dolazak Donalda Trumpa na čelo SAD-a, kad je bio žestoko ismijan, danas je više nego ikad vjerodostojan kada obrazlaže najvjerojatniji tijek događaja u srednjoročnoj budućnosti na ovim našim prostorima. A ona bi se mogla malo kome svidjeti.
Geostrategija velikih sila ima svoje zakonitosti, a naš je grijeh što ne slušamo stručnjake. Ni u jednom području, pa tako niti vojne. U knjizi koju je admiral Domazet napisao jasno su navedeni koraci koje je potrebno učiniti i odluke koje je potrebno donijeti kako bismo zaigrali s velikim igračima, jer u protivnom nestajemo s geoplotičke scene.

Ako naša vodstva rade za hrvatske, a ne neke strane interese, tada bi sve navedeno trebali uzeti vrlo ozbiljno. Hrvatska je zbog niza stvari jedna od najvažnijih geostrateških država u Europi, a  imamo i adute da vrlo lako zaigramo s velikima. No, imamo li dovoljno jako državno vodstvo za to, drugo je pitanje. Do sada, prema admiralovim riječima, nakon predsjednika Tuđmana, nitko nije bio dovoljno jak igrač, odnosno jedan je, ali mu interes nije bio hrvatski. Za sada još ne ocjenjuje aktualne hrvatske vođe, ali niti predsjednica niti nova Vlada  još nisu akceptirali niti dijelić njegovih stručnih analiza i procjena.

Ako je Lošo u pravu, loše nam se piše ne učinimo li snažan iskorak u obrani naših strateških interesa koji još niti u jednom dokumentu nisu napisani osim u admiralovoj knjizi. Želite li ju nabaviti, dođite 23. veljače na Kruge gdje 143. brigada HV-a ugošćuje slavnog hrvatskog zapovjednika. I za kraj recimo da sadržaj knjige nije još jedan u nizu teorija zavjere, nego stručna analiza, sagledavanje, predviđanje i nuđenje rješenja jednog vrhunskog stručnjaka, koji je svoje znanje i kompetenciju itekako ugradio u našu današnju državu Hrvatsku.

Create Account