Završena akcija sadnje stabala u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.10.2020. 12:24:57
Završena akcija sadnje stabala u Sesvetama

Foto: Sesvete danas

Stabla su sadili građani Sesveta i drugih dijelova grada, radnici Zrinjevca, a svojim dolaskom akciju su podržali gradonačelnik Milan Bandić, Europarlamentarac Karlo Resler, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg i mnogi drugi. 



Na poziv udruge Zelene i plave Sesvete na akciju je planiralo doći gotovo tisuću građana, koliko ih se najavilo. Međutim izrazito pogoršana epidemiološka situacije, ali i najavljeno loše vrijeme za subotu s kišom, nagnali su organizatore da se sama akcija razvuče na tri dana, te su naprosto zamolili ljude da ovoga puta odustanu od dolaska, da ne bi došlo do nekontrolirane gužve, iako se sve odvija na otvorenom prostoru. 


Stoga su radnici Zrinjevca ovog puta posadili značajan dio sadnica koje su donirale Hrvatske šume, a Hrvatski šumarski institut donirao je pravi raritet, sadnicu klonirane legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, na što su neki nakon njene sadnje rekli kako se nadaju da pod njom neće u budućnosti nastati neka nova seljačka buna ili kakav drugi bunt.


Kroz dva dana, u petak i subotu sadnji na prostoru oko sopničke župne crkve i šetnice uz potok Trnava posađena je većina sadnica, te na prostoru OŠ Sesvetska Sopnica gdje su sadnice posadili sami učenici uz asistenciju njihovih učitelja i stručnjaka.


Za subotu je bilo ostalo još dvadesetak sadnica i veseli završetak akcije uz okrjepu, sendviče Pan-peka, tijenke gibanice ili kravaice koju su ispekli vrijedni slastičari slastičarnice Martina, a dovezao vlasnik Darko Židak, bilo je raznog pića i jabuka, a nazočnima nije smetala niti dopodne srećom ipak slabija kiša. 


Kandski javor posadio je uz potok Trnava gradonačelnik Milan Bandić, a do njega drugi javor posadili su Europarlamentarac Karlo Resler i državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Šiljeg.  Posađene sadnice blagoslovio je župnik fra Zdavko Dadić.



Organizatoru ove akcije, Zelenim i plavim Sesvetama kojima je ovo druga takva akcija, pomoć su pružili mnogobrojni sponzori i donatori, a sve je poduprla Gradska četvrt Sesvete s 45 tisuća kuna, uz nazočnost predsjednika Stjepana Kezerića i dopredsjednika Dražena Markote koji je i sam sadio.


"Ja sam oduševljen reakcijom prije svih građana kojima se ispričavam, jer sam većinu na kraju morao odgovoriti od dolaska zbog epidemiološke situacije, te potom odazivom sponzora i donatora", rekao nam je u ime organizatora Radoslav Dumančić, tajnik udruge ZIPS, dodajući da nitko koga su kontaktirali za ovu akciju nije ih odbio.


"Ovo je sad za nas završena priča i već se okrećemo budućim projektima i akcijama, a što će to biti doznat će se vrlo skoro", zaključuje Dumančić.


U video - reportaži pogledajte kako su uvaženi gosti sadili, što su izjavili, te kako je posađena sadnica s imenom i prezimenom, svjetski raritet. 


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account