10 godina NPC-a u Hrvatskoj: Besplatna anonimna linija 116 006 je sigurno mjesto za žrtve nasilja i svjedoke

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.11.2023. 12:52:18
10 godina NPC-a u Hrvatskoj: Besplatna anonimna linija 116 006 je sigurno mjesto za žrtve nasilja i svjedoke

Foto: Promo

U proteklih deset godina od otvaranja linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) zabilježeno je više od 16 000 poziva – no, samo u ovoj godini bilo je više od 2000 pozivatelja, a najčešći razlog pozivanja jest nasilje u obitelji, prijetnje, silovanje, tjelesna ozljeda i dr.



Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na razini Republike Hrvatske je proteklih godina primjetan alarmantni trend porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji. Brutalizacija obiteljskog nasilja proteklih godina rezultirala je time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. U razdoblju od 2020. do kraja rujna 2023. počinjena su 43 ubojstva na štetu osoba ženskog spola, od kojih se najveći broj odnosi na intimni partnerski femicid, u čak 25 slučajeva, dok je u 15 slučajeva sin ubio majku. Unatoč brojnim naporima u rješavanju zaštite prava žrtava nasilja u obitelji te izmjenama zakonske regulative s ciljem zaštite žena i djece, nasilje nad ženama kao socio-patološka pojava i fenomen tzv. dugog trajanja, ostaje prisutno u svim sferama ljudske interakcije, kako javnim, tako i privatnim te predstavlja ukorijenjeni problem našeg društva. U proteklih deset godina od otvaranja linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) zabilježeno je više od 16 000 poziva, kao i 500 000 obrađenih minuta razgovora sa žrtvama i svjedocima. Ipak, samo u ovoj godini bilo je više od 2000 pozivatelja, a najčešći razlog pozivanja upravo je nasilje u obitelji, zatim prijetnje, silovanje, tjelesna ozljeda i dr. 


Zvučnom instalacijom postavljenoj u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, NPC obilježio je deset godina rada u osnaživanju žrtava i svjedoka kroz pružanje pravnih i praktičnih informacija, emocionalne podrške te mogućnosti povezivanja s drugim institucijama kako bi osobe koje su doživjele traumatično iskustvo čim prije povratile svoje glasove i stekle kontrolu nad svojim životima. 


„Pozivni centar za žrtve. Kako vam mogu pomoći?“ pitanje je kojeg stručnjaci i volonteri besplatne i anonimne linije NPC-a izgovaraju svakog dana u godini. Naši stručnjaci i educirani volonteri svoj posao rade s odgovornošću, stručnim znanjem te iskrenom predanošću i željom da se žrtvama i svjedocima pruži podrška kakvu zaslužuju. Važno je reći da se mnoge žene nakon razgovora s NPC-om odlučuju na izlazak iz nasilnih odnosa - otud i simbolika postavljanja instalacije upravo u Muzeju prekinutih veza. Danas želimo i poručiti našim sugrađankama i sugrađanima da smo tu za njih, dostupni 24 sata dnevno te da nitko ne treba trpjeti nasilje“, izjavila je koordinatorica NPC-a Maja Štahan.




NPC je osnovan u srpnju 2013. godine kao program Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te je nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), čime je Republika Hrvatska postala tek peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006.


Linija 116 006 danas predstavlja sigurno mjesto za sve osobe koje su doživjele i/ili svjedočile kaznenom i/ili prekršajnom djelu te su odlučile potražiti stručnu pomoć i podršku. Podrška je dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, a za mnoge pozivatelje je upravo poziv ovoj liniji označio promjenu koja uvijek počinje informiranjem, osnaživanjem i uvjerenjem da je ona, prije svega, moguća, kao i spoznajom o dostupnoj podršci.



Vezane vijesti
Ažurirano: 29.2.2024. 11:17:42

Create Account