Lani je zbog nasilja pomoć potražilo 3 i pol tisuće Zagrepčana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.5.2019. 21:50:47
Lani je zbog nasilja pomoć potražilo 3 i pol tisuće Zagrepčana

Foto: Ilustracija

O nasilju u obitelj raspravljalo se na tematskoj sjednici u Gradskoj skupštini. Sjednicu su organizirala tri skupštinska odbora, a na njoj je predstavljeno izvješće o stanju zaštite od nasilja u obitelj te kako se može utjecati na pravosuđe.



U našem gradu na snazi je treća strategija zaštite od nasilja u obitelji. Za njezinu provedbu prošle je godine izdvojeno gotovo 11 milijuna kuna, a pokazatelj njezine uspješnosti, među ostalim su i održane edukacije u 19 škola.


- Mi u Gradu smo, svjesni ovog problema, stavili jedan od prioriteta: mentalno zdravlje mladih. Ako uzmemo činjenicu da jedan mladi čovjek do 18. godine vidi oko 18 tisuća nasilnih scena i 16 tisuća ubojstava, onda je potpuno jasno da ta činjenica ne može proći neimplementirano u njegovu mentalnu strukturu - rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč.


U gradu su tri skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u kojima je ukupno prošle godine bilo smješteno 107 osoba - 50 žena i 57-ero djece, dok je u pet savjetovališta u gradu, pomoć i podršku potražilo gotovo 3 i pol tisuće ljudi. Jedno od tih savjetovališta, ali i skloništa je i dom "Duga" čija ravnateljica Željka Barić pojašnjava što je cilj takve ustanove - Želimo da društvo bude bolje; da mi uspijemo i uspjevamo bez obzira na spol, žrtve tretirati: da se ne moraju premještati, da se adrese naših skloništa u sudskim iskazima ne stavljaju na znanje počinitelju pa da žrtvu moramo premještati; da onemogućujemo susret s počiniteljem nasilja.


Iako postoji prostor za poboljšanje, ipak nije sve tako loše - Nama su određeni postupci ubrzani za ostarivanje besplatne pravne pomoći što je jako važno našim žrtvama. Posebno su dobra iskustva sa sucima kaznenih sudova vezano za postavljanje opunomoćenika na teret proračuna koji će zastupati žrtvu; brza intervencija suca nakon što podnesemo zahtjev što je jako dobro u odnosu na prethodnu praksu. Smanjuju se dvostruka uhićenja što primjećujemo na terenu, a jako je bitno - napomenula je Barić.


Žrtve često, istaknuto je na sjednici, nemaju povjerenja u sustav, no ipak se predlaže da potraže stručnu pomoć jer: "Ljubav ne trpi nasilje!"


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.2.2024. 11:17:42

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account