Konferencijom i večerom Redefining Success powered by Fortenova grupa podržano je profesionalno usavršavanje učenice Viktorije Bašić - buduće chefice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2023. 13:07:53
Konferencijom i večerom Redefining Success powered by Fortenova grupa podržano je profesionalno usavršavanje učenice Viktorije Bašić - buduće chefice

Foto: Damira Klajžić i Goran Jakuš

Mediterranean Women Chefs drugu godinu zaredom otkriva inspirativne priče žena na vodećim pozicijama koje utječu na društvene promjene. 



Četiri različite žene, četiri različite priče, ali svima im je zajednička strast prema poslu. To je poruka Konferencije Redefining Success powered by Fortenova grupa koja se jučer, u organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs, održala u hotelu Zonar u Zagrebu. Uslijedila je potom i humanitarna večera za prikupljanje sredstava za stipendiju mladoj talentiranoj budućoj chefici ili sommelierki. Konferencija je okupila žene, ali i muškarce raznih generacija, od mladih studenata gastronomije i turističkog menagementa do žena koje rade u velikim korporacijama, obiteljskim tvrtkama ili medijima. Gordana Fabris prva je predstavila svoj posao Izvršne direktorice ljudskih potencijala Fortenova grupe. “Kao kompanija koja je prošla kroz pravu metamorfozu, potpuno je prirodno da smo dio projekta Redefining Success. Ne samo da smo u svega šest godina iz nekadašnje tvrtke u bankrotu, izgradili Fortenova grupu kao jednog od najpoželjnijih poslodavaca u državi koja razvija svoje talente i gradi pozitivno iskustvo zaposlenika, nego u našem okruženju prednjačimo i u pristupu održivosti. Jedan od naših važnih ESG ciljeva je raznolikost zastupljenosti na svim razinama, uz postizanje rodne ravnopravnosti. Stoga smo 2023. usvojili Politiku raznolikosti, pravednosti i uključivosti za cijelu Grupu, i u skladu s tim interno provodimo cijeli niz aktivnosti koji osnažuju te teme, a koristimo i svaku priliku da te pozitivne prakse podržimo i na događajima kakvo je i ova konferencija“. Posebno se osvrnula na promjene koje dolaze s novim generacijama: znaju što traže od poslodavca i žele veću fleksibilnost uvjeta rada. 


Glavna govornica Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta u 2021. prema izboru The Best Chef, ispričala je svoj životni put od diplomirane profesorice književnosti i bibliotekarstva do najbolje Pastry chefice svijeta. “Najvažniji trenutak bio je onaj u kojemu sam spoznala da je u gastronomiji - moja sreća. Odlučila sam se za slastičarstvo jer se nisam vidjela u ulozi chefa koji mora tranširati 30 kg mesa” - nasmijala je publiku Maša. Paradoksalno, ona ne jede slatko, ali vjeruje da su upravo zbog toga njezina osjetila objektivnija, a paleta okusa šira. “I danas kad pogledam to svjetsko odličje, pomislim da se sve može, kad se stvarno hoće” - kaže Maša i sa skromnošću dodaje da nagradu zaslužuju mnogi drugi genijalci bolji od nje. 


Mira Šemić, legendarna sommelierka, vinska akademkinja i direktorica gastronomskog vodiča Gault&Millau Slovenija i Gault&Millau Srbija, oduševila je publiku neposrednim prepričavanjem svog bogatog života. “Kod mene su posao i privatni život uvijek bili isprepleteni i pružili su mi radost življenja” rekla je dinamična Mira i odmah nakon konferencije u Zagrebu krenula za Beograd, na vinski festival. Na kraju se predstavila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović, koja je neumornim radom i zalaganjem u samo nekoliko godina pretvorila svoju regiju u poželjnu turističku destinaciju, s jasnom vizijom održivog razvoja. Ivana je pokazala kako i u javnom sektoru ima prostora za one koji nešto žele promijeniti na bolje. Kad dođe kući iscrpljena od posla, traži prije svega tišinu, kako bi se tek nakon toga mogla posvetiti trojici sinova i suprugu.


Dan održavanja donatorske konferencije i večere Redefining Success powered by Fortenova grupa nije slučajno odabran: 15. studenog Europska unija obilježava Dan jednakih plaća. Iako je dogovor o profesionalnoj ravnopravnosti žena i muškaraca potpisan davne 1957. u Rimu, statistike govore da u zemljama EU žene za jednake poslove zarađuju 13 posto manje od muškaraca i od sada do Nove godine rade besplatno. Zato je konferencija posvećena rodnoj jednakosti, a glavni cilj joj je predstaviti uspješne žene, odnosno pokazati kako žene na vodećim funkcijama mogu utjecati na promjene u svom radnom okruženju i u društvu općenito. Četiri govornice svojim inspirativnim pričama zasigurno su potaknule druge, posebno mlade žene da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, i da se bore za svoje snove. Najbolji dokaz tome bili su njihovi dinamični razgovori u pauzi konferencije, uz zalogaje od lososa, selekciju odličnih Presidentovih sireva, pjenušce Vina Belje i Agrolaguna, te prirodne mineralne vode Jana i Jamnica. 


Na donatorskoj večeri održanoj nakon konferencije prikupljena su sredstva za profesionalno usavršavanje mlade buduće chefice ili sommelierke u vodećem restoranu u inozemstvu ili u Hrvatskoj. Prvoj dobitnici uručena je stipendija Mediterranean Women Chefs u vrijednosti 5000 eura, koja obuhvaća troškove putovanja, smještaja i džeparca. Viktorija Bašić, odlična učenica završnog razreda privatne srednje škole Wallner, u Splitu, na proljeće će stažirati mjesec dana u Provansi, kod chefa Michela Basaldelle, instruktora u prestižnoj gastronomskoj školi Alaina Ducassea. Viktorija je dobila i poklon bon za kupnju u Konzumu, koji je osigurao i dio namirnica za večeru, a uručila joj ga je Gordana Fabris. 


Ekskluzivnu večeru od pet sljedova pripremili su japansko-francuski chef Ippei Uemura, iz restorana Tabi u Marseilleu – 3 toke Gault&Millau i Michelinova preporuka – i nagrađivana slastičarka Maša Salopek, Head pastry chef restorana Cap Aureo, Grand Park Hotel, Rovinj – 4 toke Gault&Millau Croatia. Chef Uemura posebno je pohvalio kvalitetu svježih, vrhunskih namirnica i vina lokalnih proizvođača. Tako su se poznati ikeyime brancini Marfisha odlično sljubljivali sa Sauvignonom sestara Puhelek, crvena tuna iz Pelagosa s Rossellom od Polettija, a teleći filet iz the Meata s Agrolaguninim Castellom Festigia. Uz mariniranu oradu s proljetnim vrtom gosti su uživali u Graševini Premium iz vinarije Belje, dok je njihov Ultra premium Goldberg White zaokružio gastronomski doživljaj deserta Jesenja mantra od čokolade i krušaka. Večeru su obogatili i turpoljski tartufi Petra Alebića, te egzotične namirnice iz Selecte Adria. Goste na večeri razveselili su i darovi na tomboli: od vrhunskih vina i izleta u vinariju, fine kozmetike, poklon bonova za tretmane u salonima ljepote, noćenja u Zonaru pa do večere u vrhunskom restoranu. No najveća nagrada svim sudioinicima konferencije i večere je dobar osjećaj da su u druženju i razmjeni iskustava omogućili jednoj djevojci - budućoj chefici - da krene na put ostvarenja svojih snova.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.2.2024. 13:17:16

Create Account