Vrijeme je kamenica, u Zagrebu ih možete kušati pripremljene na razne načine

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 19.3.2024. 17:04:56
Vrijeme je kamenica, u Zagrebu ih možete kušati pripremljene na razne načine

Foto: Filip Popović

Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma



Ožujak je vrijeme kraljice među školjkama – kamenice. Malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare. 

„Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je u stađunu. To je period kada je ona najpunija, najbolja i najukusnija. Ona se sada priprema za mrijest!“– otkriva Josip Šare i dodaje:„Kamenici trebaju tri godine kako bi narasla".


Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma.Kamenice su izvor vitamina A,B1,B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a 6 kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291% dnevne potrebe čovjeka.


Prilikom konzumacije ove školjke, ako je termički neobrađena nije preporučeno da se jede u velikim količinama. Školjka je namirnica koja je strana ljudskom organizmu te kao što je to slučaj s drugim namirnicama, ako je ne konzumiramo na dnevnoj bazi, treba biti oprezan s količinom koju unosimo.


U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od Rimskog doba, a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike. Često su bile posluživane na bečkom dvoru, nakon što ih je car Franjo Josip kušao tijekom  posjeta Stonu 1884. godine. Često su bile na rimskim trpezama, ali i na engleskom dvoru. Danas je Malostonski zaljev jedan od posljednjih prirodnih rezervata ove školjke. Europska komisija 2020. godine malostonsku je kamenicu upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. 


Restorani Bota Šare u Zagrebu i Malom Stonu poslužuju ih svježe, pripremljene na grillu, juhi ili pohane.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.10.2023. 11:38:50

Create Account