Grad pokrenuo aplikaciju za uvid u trošenje proračuna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.2.2024. 17:45:08
Grad pokrenuo aplikaciju za uvid u trošenje proračuna

Foto: Grad Zagreb

Otvaranjem proračuna, Grad Zagreb radi velik iskorak u transparentnosti trošenja javnih sredstava Grad Zagreb pokrenuo je web aplikaciju koja omogućava potpuno transparentan uvid u trošenje proračuna Grada Zagreba. Kroz aplikaciju, javnost može pregledati sve bankovne transakcije Grada prema pravnim i fizičkim osobama počevši od 1. siječnja 2024. To znači da od sada građani i sva zainteresirana javnost imaju direktan pristup informacijama o isplatama iz proračuna Grada Zagreba, koje su pretražive prema različitim parametrima. Aplikacija je dostupna na web adresi https://transparentnost.zagreb.hr/.


„Grad Zagreb ovim potezom otvara se prema javnosti na način koji je bez presedana, kad se uzme veličina proračuna i broj transakcija. Najveći smo sustav javne vlasti koja ima ovako visoku financijsku transparentnost i ovo je povijesni iskorak u financijskoj transparentnosti ne samo Zagreba nego i cijele Republike Hrvatske“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. 


„Ovo je ultimativna transparentnost kada govorimo o financijama“, dodao je gradonačelnik Tomašević i podsjetio da je još 2023. godine Grad Zagreb uveo praksu objave proračuna na 4. razini detaljnosti, iako je zakonska obveza samo 2. razina detaljnosti. 


Dnevno se kroz račun Grada Zagreba provede oko 400 bankovnih transakcija, odnosno oko 100,000 transakcija tijekom jedne godine, te je Grad Zagreb daleko najveći sustav u Hrvatskoj koji je na ovaj način omogućio transparentan uvid u svoj proračun, sukladno Zakonu o proračunu koji obavezuje lokalne jedinice da javno objavljuje podatke o isplatama sa žiro računa. Podsjećamo, proračun Grada Zagreba za 2024. iznosi oko 2,5 milijarde eura, a prvi sljedeći grad po veličini je Split, s proračunom od 330 milijuna eura u 2024. godini. 


Pregled podataka u aplikaciji može se filtrirati po različitim parametrima, primatelju, iznosu, poziciji u proračunu, a moguće je i izvesti podatke u strojno čitljivom obliku. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.5.2024. 13:16:35

Create Account