Predstavljen projekt „Odvajamo otpad, usvajamo navike“, građani grdili Tomaševića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.2.2022. 14:42:35
Predstavljen projekt „Odvajamo otpad, usvajamo navike“, građani grdili Tomaševića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor Čistoće Davor Vić danas su u reciklažnom dvorištu na Žitnjaku predstavili  edukativno-informativni projekt za djecu  “Odvajamo otpad, usvajamo navike!”.



U reciklažnom dvorištu na Žitnjaku danas dopodne su gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor Čistoće Davor Vić predstavili edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi „Odvajamo otpad, usvajamo navike!“.


Projekt se sastoji od dva dijela: predstave „Čistograd“ namijenjen za djecu vrtićke dobi te kampanje „#razvrstajme (kreni od sebe)“ za učenike osnovne škole. Predstave bi se trebale izvoditi u školama, kad to dopusti epidemiološka situacija.


Ovo su predstavljanje iskoristili predstavnici građana lokalnih naselja, prije svega Resnika i Jakuševca. Oni prvim potezima oko gospodarenja otpadom u Zagrebu nisu zadovoljni, te su došli negodovati s transparentima, a posebno ih smeta projekt sortirnice na prostoru negdašnjeg Diokija.


 “Tomašević = Bandić”, “Tomaševiću, čija si ti ‘mula’?”, “120.000 tona Dioki obmane”,  “Dosta je smetlištarske hobotnice”, neki su od natpisa na transparentima. Za vrijeme konferencije za novinare dobacivali su tijekom Tomaševićevog odgovaranja na novinarska pitanja svoja negodovanja o gradskim planovima i projektima u domeni gospodarenja otpadom.


Tomašević je novinarima pak odgovorio da se ne radi ništa neuobičajeno, jer sortirnica je ionako samo sabiralište onoga što su građani već odvojili, a odakle će se odvojeni otpad odvoziti naručiteljima kao nova sirovina.


U svakom slučaju iznova je ponovljeno da od ljeta počinje novi sustav odvojenog prikupljanja odnosno gospodarenja otpadom koji bi, kako je Tomašević rekao, trebao biti u skladu sa zakonom koji propisuje plaćanje građana prema predanom otpadu, a sustav vrećica je u ovom trenutku za nas najbolji, najjednostavniji i najjeftiniji, rekao je Tomašević.


"Od svih velikih gradova jedino Zagreb ide doista na individualizaciju na razini kućanstva usluge odvoza otpada prema količini miješanog komunalnog otpada. Nadam se da će i drugi gradovi krenuti u tom smjeru", rekao je.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account