Raste interes učenika za obrtnička zanimanja, gužva na Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.1.2024. 12:58:50
Raste interes učenika za obrtnička zanimanja, gužva na Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Foto: Promo

Zagrebački obrtnički sajam, dvodnevna manifestacija na Zagrebačkom velesajmu ispunila je svoja očekivanja, raste zanimanje učenika za srednje strukovne škole.



Na Zagrebačkom Velesajmu jučer otvoren je 9. Zagrebački obrtnički sajam, dvodnevna manifestacija, dakle otvoren je i danas, a kojeg je organizirala Obrtnička komora Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Zagrebačke županije i gradova iz zagrebačkog prstena.  


Sajam srednjih obrtničkih strukovnih škola ponovno  je organiziran na Zagrebačkom Velesajmu s bogatim i širokim programom predstavljanja prilika i vrhunskih obrtničkih zanimanja budućim srednjoškolcima. Ovogodišnji osmašice i osmaši imaju priliku posjetiti štandove 22 srednje strukovne škole gdje će moći pronaći sve informacije o programima i zanimanjima. Upoznat će različite obrtnike, čuti njihove priče uspjeha i dobiti uvid u svjetske trendove. „U dva dana održavanja, možemo očekivati više od 6.000 djece završnih razreda osnovnih škola s područja Zagreba i Zagrebačke županije koje organizirano dovodimo ovdje. Tu je i više od 600 obrtnika, profesora, ravnatelja i suradnika koji su radili na organizaciji. Prikazuje se 67 obrtničkih zanimanja gdje djeca mogu vidjeti i isprobati što se i kako radi. Imamo jako široki spektar – od građevinskih i automehaničarskih struka, preko beauty i frizerskih do novih zanimanja poput groomera. Nadam se da će djeci ovo biti zadnja stepenica u odabiru srednje strukovne škole“, rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar. Dodao je kako je unatrag 9 godina kako se Sajam održava, porastao broj upisane djece u srednje strukovne škole za 27% u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Obrtničke strukovne škole su u koraku s vremenom, pružajući pristup najnovijim tehnologijama i metodama rada. „Jako je velik interes za upise. Došli smo do toga da je npr. Građevinska škola ove godine morala otvoriti dodatni razred. Jako smo sretni što su sva strukovna zanimanja interesantna jer završetkom škole svi imaju zanat u svojim rukama i mogu otvoriti svoj posao“, istaknuo je Trojnar. 


Na Sajmu će učenici moći doživjeti praktično učenje, vidjeti inovativne projekte te otkriti brojne novosti koje će im moći pomoći da steknu relevantne vještine i budu konkurentni na tržištu rada. A moći će upoznati i porazgovarati i sa samim obrtnicima koji će im predstaviti svoje poslove, mogućnosti koje nude za zapošljavanje i stipendiranje. 


„Broj obrtnika u Hrvatskoj svake godine raste, trenutno imamo više od 112.000 obrtnika što je za 10.000 više nego prošle godine. Danas su obrtnička zanimanja vrlo atraktivna, to su zanimanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ni umjetna inteligencija ne može zamijeniti brojna obrtnička zanimanja. Na ovom Sajmu ističemo njihovu važnost i privlačimo mlade na odabir strukovne škole“, naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.


Izuzetno bogat cjelodnevni program uključuje brojne prezentacije zanimanja: kozmetičarke će pokazivati beauty rutine, kuhari će imati cooking show, baristi će miksati različite koktele, a automehaničari će popravljati automobile. I ove godine groomeri će uljepšavati nezbrinute pse iz skloništa Dumovec kako bi što lakše pronašli svoje vlasnike i tople domove. U prezentaciji intelektualnih usluga, srednjoškolci će na dva dana postati novinari koji će voditi razne intervjue. Održat će se modne revije frizura iz filmskih mjuzikala te s temom dizajna odjeće, nastupat će školski bendovi, te će građevinari i cvjećari imati nagradne radionice. 


„Ovaj Sajam značajno doprinosi smanjivanju neusklađenosti između potreba tržišta rada i upisnih kvota u srednje strukovne škole, posebno vodeći računa o deficitarnim zanimanjima. Vrlo uspješnom zajedničkom suradnjom radimo na promicanju i razvoju obrtništva“, rekla je Renata Suša, direktorica Zagrebačkog Velesajma. Sajam se održava u organizaciji Obrtničke komore Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Zagrebačke županije i gradova iz zagrebačkog prstena – Jastrebarskog, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, Dugog Sela i Svete Nedelje.


Svi učenici dobit će brošuru sa informacijama o svim srednjim strukovnim školama, upisima i postupcima prijava te opisima zanimanja kako bi nakon posjete što lakše odabrali svoju srednju školu. Posjetitelje očekuju i brojne nagradne igre.


Za upise u srednje strukovne škole iz godine u godinu vlada sve veći interes, a obrtnici su sve traženiji i njihov broj je u stalnom porastu. Obrtničke strukovne škole potiču kreativnost i inovacije. Ako imate san ili želite pokrenuti vlastiti posao, ovo je mjesto gdje ćete pronaći mentore i podršku koji će vam pomoći ostvariti vaše poduzetničke ambicije.


Spremite se za uzbudljivo putovanje kroz radionice, prezentacije i demonstracije koje će vam pomoći otkriti svoje istinsko zanimanje. Ne propustite priliku otkriti svoj put prema uspjehu! 9. ZOS čeka s otvorenim rukama, spreman odvesti vas na nevjerojatno putovanje oblikovanja vaše stručne karijere.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2024. 13:45:36

Create Account