Udruženje obrtnika Zagreb kojeg je dio i sesvetsko udruženje obilježilo je Dan obrtnika prigodnom svečanošću

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.6.2023. 15:34:24
Udruženje obrtnika Zagreb  kojeg je dio i sesvetsko udruženje obilježilo je Dan obrtnika prigodnom svečanošću

Foto: Foto Badrov

Na svečanosti su nagrađeni jubilarni gradski obrtnici i obrtnice za dugogodišnji rad i očuvanje tradicije.


Tradicionalno obilježavanje Dana obrtnika grada Zagreba u lipnju bila je prilika da se nagradi one obrtnike i obrtnice čije djelovanje seže pa i više od 50 godina u prošlost. To su obrti koji nastavljanjem obiteljske tradicije svjedoče brojnim promjenama i izazovima, ali im kvalitetom svoje ponude usluga i proizvoda prkose i nastavljaju s uspješnim radom i promocijom obrtništva na najbolji mogući način - praksom. 


Proslavu 57. Dana zagrebačkih obrtnika posjetili su brojni gosti i pružili podršku obrtništvu grada Zagreba. Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Ivica Zanetti je istaknuo: „Zahvaljujući mom timu, krenuli smo prije godinu dana. Hvala svima na tome što ste nam dali podršku, ali i obavezu da nešto napravimo. Zahvaljujem i onima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji te prije svega mojim kolegama obrtnicima. U gradu Zagrebu je gotovo 16.500 obrtnika, bez njih ovaj grad ne bi bio ono što jest, a mi ćemo i dalje inzistirati na osnaživanju majstora i obrtnika u društvu.“  


„S 28.000 članova Obrtnička komora Zagreb je kičma i oslonac gospodarstva, a Udruženje obrtnika sa svojim članovima osovina za sve nas da možemo raditi. Drago mi je da je s novim vodstvom nastavljen dugogodišnji rad, ali i da su došle nove ideje i poticaji, zalozi na neku novu budućnost“,  naglasio je Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.


Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore je rekao kako su obrtnici najžilaviji, najotporniji i najdugovječniji dio gospodarstva. „Svim nagrađenima čestitam na dugogodišnjem radu i trudu. Jer nisu samo osigurali egzistenciju svojim obiteljima i brinuli se o zaposlenicima nego su doprinijeli razvoju društva u kojem su radili i živjeli. Obrtništvo je tradicija, vještina, znanje, inovativnost, a ono što krasi preko 106 tisuća hrvatskih obrtnika je hrabrost i otpornost. Udio i važnost zagrebačkog, kao najvećeg udruženja, prepoznat je i sa njezinim vodstvom gradimo novu viziju hrvatskog obrtništva.“  Obrtništvo osigurava 215.000 radnih mjesta, a od toga samo u Obrtničkoj komori Zagreb njih je 28.000. 


„Dolaskom nove gradske vlasti konačno je obrtništvo prepoznato kao nešto izuzetno važno u ovome gradu. Priča grada Zagreba je obrtnička priča, obrtnici su njegov identitet jer oni postoje koliko postoji i naš grad. Obilježili su ga od njegovog prvog dana, do danas. Nastavite raditi dobar posao, privlačiti mlade u struku i poticati obrtništvo jer ono je naša prošlost, sadašnjost i budućnost“,  rekao je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine.

 

Robert Blažinović, v.d. ravnatelja Uprave za poduzetništvo i obrt pri Ministarstvu gospodarstva naglasio je kako su obrtnici u povijest svoga djelovanja utkali zrelost i profesionalnost. „Naša suradnja se intenzivirala. Vi ste neizostavni dio našeg grada i njegovo bilo, kao i društva u cjelini. I dalje ćete u nama moći pronaći svog partnera, naša vrata su nam otvorena za sve mogućnosti i potpore s kojima vam možemo pomoći.“ 


Ovo su nagrađeni zagrebački obrtnici: 

Nagradu Srebrni obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 40 godina dobili su Amela Pejković, vlasnica frizerskog obrta Larisa i Bruno Budiselić, vlasnik obrta Cipele Zlatko. 


Nagradu Zlatni obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 50 godina dobili su:

Mario Stanković, vlasnik automehaničarskog obrta Stanković,

Tomislav Kuna, vlasnik krojačkog obrta Jura,

Goran Babić, vlasnik obrta Babić ZG plinoservis,

Marijan Topić, vlasnik obrta Plinoservis Topić,

Željko Ilić, vlasnik postolarske radionice,

Zdenko Gajski, vlasnik postolarske radionice i izrade ključeva te

Mirjana Tkačec, vlasnica obrta Cipele Valek.


Obrtničko priznanje za posebne zasluge i uspjehe na unapređenju i promociji obrtništva grada Zagreba dodijelilo se poshumno Dragutinu Sastiću, zagrebačkom frizeru poznatom kao Potepuh. 

Nagradu Platinasti obrt s pisanim priznanjem za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 60 godina dobio je Ivan Herceg, vlasnik obrta za izradu metalnih konstrukcija i namještaja. 

Statuu, kao najveće priznanje koje se dodjeljuje obrtnicima koji  daju izniman doprinos u razvoju komorskog sustava, postignute poslovne rezultate i promidžbu obrtništva dobila je Renata Šmida, vlasnica kozmetičkog salona Dora. 


U povodu obilježavanja održao se i Okrugli stol na temu „Izazovi u obrtništvu i prilike za nove mogućnosti“ sa prijateljskim udruženjima. Također, povodom obilježavanja 57. Dana obrtnika, u organizaciji Udruženja i Sekcije proizvođača suvenira održat će se  sajam „Srčeko zagrebačkih obrtnika“ od 15. do 18. lipnja 2023. na Cvjetnom trgu.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2024. 13:45:36

Create Account