Tomašević objavio pokretanje Projekta Zagreb - voda i kanalizacija svima u gradu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.4.2024. 15:26:48
Tomašević objavio pokretanje Projekta Zagreb - voda i kanalizacija svima u gradu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Projekt Zagreb - najveći je projekt u povijesti Grada Zagreba vrijedan 323 milijuna eura i kako kažu, generacijski iskorak ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju za cjelokupno gradsko područje.



Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je danas Projekt Zagreb, generacijski iskorak unaprjeđenja mreže vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Radi se o najvećem gradskom projektu u povijesti Zagreba vrijednom 323 milijuna eura, a ujedno i najvećem gradskom EU projektu. Gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO) je Projekt Zagreb 15. ožujka 2024. prijavilo na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva radi EU sufinanciranja.


„Najstarije cijevi u mreži datiraju još iz 1878. godine što jasno ilustrira koliko je nužna modernizacija i obnova vodovodne infrastrukture. Stoga smo se odlučno suočili s ovim izazovom te pokrećemo Projekt Zagreb – najveću infrastrukturnu investiciju u vodoopskrbu i odvodnju u povijesti Zagreba. To je ujedno i najveći gradski projekt u vrijednosti od čak 4 sljemenske žičare“, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Objasnio je kako su glavne koristi projekta proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, izgradnja III. stupnja pročistača otpadnih voda, te smanjenje gubitaka vode u sustavu i pucanja cijevi.


“Imamo jasno definirane komponente i ciljeve te smo već poduzeli konkretne korake i prijavili projekt prije nekoliko dana na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva uspjevši pritom pripremiti svu potrebnu dokumentaciju”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. “Ishođeno je 25 od 27 građevinskih dozvola te su na 99,82 % čestica riješeni imovinsko pravni odnosi, a uvjet je bilo 80% riješenosti.” 


Gradonačelnik je podsjetio kako se desetljećima nije ulagalo dovoljno novca u vodovodnu mrežu Grada Zagreba, zbog čega je stanje postalo sve gore u smislu gubitaka vode i održivosti mreže. 


“Podsjetit ću vas da je 2007. godine Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i ViO, emitirao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura za investicije u vodovodnu mrežu, međutim, samo nekoliko posto od tog iznosa je završilo u vodovodnoj mreži. Sve ostalo potrošeno je na druge projekte i na nekretninske špekulacije”, rekao je gradonačelnik Tomašević. “I to je jedan od razloga zašto toliko pucaju cijevi, zašto imamo toliko gubitaka vode u mreži, i zašto i dalje neki građani nemaju pristup vodoopskrbnoj mreži ili mreži javne odvodnje. Mi ćemo ispraviti tu nepravdu”, rekao je gradonačelnik Tomašević.


Gradonačelnik je istaknuo da je Grad Zagreb zahvaljujući odgovornom upravljanju gradskim financijama sposoban zadržati istu cijenu usluga vodoopskrbe i odvodnje, dok istovremeno ostvaruje rekordna ulaganja u infrastrukturu. „Naša transparentnost u provođenju javnih natječaja i racionalno trošenje novca poreznih obveznika omogućili su nam povlačenje značajnih sredstava iz EU fondova te poboljšanje kreditnog rejtinga Grada Zagreba“.


Očekuje se da će radovi na Projektu Zagreb započeti 2025. godine i trajati do 2029. godine, te imati dugoročno pozitivan utjecaj na kvalitetu života građana Grada Zagreba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 14:25:04

Create Account