Otvoren 10. riječki festival autora i sajam knjiga vRIsak

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 1.6.2017. 8:46:46
Otvoren 10. riječki festival autora i sajam knjiga vRIsak

Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC/ es

Tradicionalnim okupljanjem na brodu Marina uz Adamićev gat u riječkoj luci u srijedu je svečano otvoren 10. riječki festival autora i sajam knjiga vRIsak, koji će u svojem jubilarnom izdanju do 10. lipnja ugostiti u Rijeci više od stotinu umjetnika i kritičara u 50-ak događanja s fokusom na ovogodišnju temu "Književnost između egzila i azila".


Organizator festivala su udruga kulture vRIsak i nakladnička kuća VBZ, a središnja tema obljetničkog festivalskog programa, kako je rekao glavni urednik VBZ-a i umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina, svojevrsni je 'hommage' nedavno preminulom književniku Predragu Matvejeviću, dugogodišnjem prijatelju i podupiratelju vRIska i velikom piscu čija je to bila jedna od ključnih tema.

"Ujedno je riječ o temi ponovno itekako aktualnoj u Europi", napomenuo je Glamuzina, te najavio niz istaknutih gostiju, vrlo zanimljivih pisaca, koji će na festivalu govoriti o "novim, politički uvjetovanim migracijskim valovima, i njihovim ožiljcima".

Redom su to pisci koji su i sami prošli to iskustvo i(ili) puno pisali o toj temi, a kao neke od njih nabrojao je Claudija Magrisa, Vladimira Pištala, Bekima Sejranovića i Slavenku Drakulić, koja je također pozdravila okupljene na otvorenju.


Na deset festivalskih godina osvrnuo se direktor vRIska Zoran Simić, koji je zahvalio svima koji su prije deset godina dali idejni poticaj i podršku njegovu pokretanju, svima koji su tijekom toga razdoblja imali za njega sluha, "sanjarima knjiga koji su vRIsku sve ove godine davali vjetar u leđa".

Istaknuo je da se festival tijekom deset godina postojanja razvio u jednu od važnijih regionalnih književnih smotri, na kojem su gostovali gotovo svi važni književnici iz regije.

"Pred nama je deseto izdanje manifestacije koja uz pulski Sa(n)jam knjiga u Istri i zagrebački Festival svjetske književnosti drži čvrstu poziciju na vrhu najznačajnijih domaćih književnih festivala", rekao je Simić.


U proteklih deset godina vRIsak je ugostio najvažnija imena svjetske književnosti, pisce i urednike iz zemalja regije i Europe, te je već godinama među najvažnijim manifestacijama grada Rijeke, istaknuo je Simić, te poručio: "Da bi te netko uopće čuo u ovom današnjem medijskom šumu koji živimo, moraš vrisnuti! vRIsak je naš stav, progovaranje o stanju u kojemu su se knjiga i autori danas našli".

Okupljene je pozdravila i načelnica Odjela za promidžbu knjiga u Ministarstvu kulture Dubravka Đurić Nemec. Kazala je kako je uvjerena u svjetlu budućnost hrvatskog nakladništva, "jer svi oni koji imaju mogućnost aktivno rade" na rješavanju problema u kojima se ono trenutno našlo, te poručila: "Književnost nije upitna, ona nikada neće 'vrisnuti'".

Dobrodošlicu festivalu u Rijeci poželio je pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji je izrazio posebno zadovoljstvo što se taj festival razvio u "jedan fini klupski, boutique festival, koji se lijepo uklopio u nepretenciozan duh grada, stopio se s brodovima, kavanama, ulicom".


Najbolje u Hrvatskoj i u Europi

Glamuzina je istaknuo kako se fokus festivala, od prvih festivalskih godina, kada je naglasak bio na domaćim autorima i sajamskom dijelu priredbe, u međuvremenu u velikoj mjeri prebacio na festivalski, autorski dio, s idejom da se na vRIsku predstavi i odmjeri ono najvrijednije što je objavljeno u Hrvatskoj s onim što trenutačno najbolje kotira u europskim književnostima.

Posljednje tri godine, tako, bitan dio programa festivala čine predstavljanja najznačajnijih suvremenih europskih pisaca u sklopu programskog segmenta "Europom u 30 knjiga", po istoimenoj VBZ-ovoj biblioteci koja će u tri godine objaviti 30 proznih knjiga iz 30 europskih zemalja, a 15 autora i ugostiti u Rijeci.

Ove godine riječkoj će se publici predstaviti Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Lidija Dimkovska, Srđan Valjarević i i Bec Cufaj. Organizatori posebno naglašavaju i dolazak na vRIsak čelnih ljudi američke izdavačke kuće Dalkey Archive Press, Johna O'Briena i Jakea Snydera, koji će, među ostalim, predstaviti američko izdanje romana Nikole Petkovića "How to Tie Your Shoes".

Kad je riječ o domaćim autorima, u fokusu vRIska i ove su godine autori koji su svojim novim knjigama dobili veliku pozornost kritike i čitatelja poput Damira Karakaša, Slobodana Šnajdera, Senka Karuze, Miroslava Mićanovića, Maroja Mihovilovića, Ludwiga Bauera, Rade Jarka, Slađane Bukovac, Tee Tulić i Marka Tomaša.

Kao posebna je poslastica najavljeno predstavljanje novog romana Ivice Prtenjače "Tiho rušenje", u četvrtak 8.lipnja.


Dječji, glazbeni i filmski program

I ove godine vRIsak donosi jutarnji dječji program "Vrisak Junior" u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka, glazbeni večernji program "Vrisak Music" u Klubu Tunel, te filmski "Vrisak Cinema", na kojemu će u Art-kinu Croatia i Galeriji Bačva biti prikazana tri filma snimljena po romanima gostiju iz Europe.

Osim u brodu Marina, književni programi odvijaju se u Book caffeu Dnevni boravak i antikvarijatu Ex libris.

Sajamski - prodajni dio festivala počeo je 22. svibnja predstavljanjem izdanja u knjižari VBZ-a te u dvjema montažnim kupolama na Korzu s popustima od 20 posto za nove naslove do 80 posto za starija izdanja, a festival je, u posebnom pretprogramu u srijedu 24. svibnja, najavilo gostovanje u Rijeci bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona, na Zapadu najcjenjenijeg suvremenog pisca s naših prostora.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account