110. obljetnica tri važne zagrebačke institucije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.12.2017. 23:21:50
110. obljetnica tri važne zagrebačke institucije

Foto: HRT

Državni arhiv u Zagrebu, Muzej grada Zagreba i Knjižnice grada Zagreba danas su obilježili 110. obljetnicu postojanja. U Hrvatskom narodnom kazalištu održan je prigodni program sastavljen od dramskih, baletnih i opernih dionica, a izvedeni su segmenti prestave Tko pjeva zlo ne misli.


Jedan od simbola našeg grada, Gradska knjižnica, u svojoj 110 - godišnjoj povijesti mnogo je pridonjela bogatstvu kulturne, obrazovne i društvene ponude Zagreba. Danas je središnja knjižnica mreža Knjižnica Grada Zagreba te i dalje čuva kulturni identitet glavnog grada, ističe ravnateljica Knjižnice Višnja Cej.


Knjižnice grada Zagreba, najveća su mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, a trenutno se nalaze na 42 lokacije te imaju 2 bibliobusa. Najveći problem knjižnica trenutno je neadekvatan smještaj Gradske knjižnice, a plan je preseliti Gradsku knjižnicu iz Starčevićevog doma u prostor Paromlina. Trenutno se radi na javnom natječaju za idejno arhitektonsko rješenje. Nova bi se obljetnica mogla proslaviti za pet godina u novom prostoru Knjižnica. 


Uz Knjižnice grada Zagreba, danas najveći gradski muzej u Hrvatskoj, Muzej grada Zagreba, svečano je proslavio svoju veliku obljetnicu. Ova respektabilna i značajna muzejska institucija proizvodi velik broj kulturnih proizvoda i sadržaja baštinske izložbe.


Naš je stalni postav još uvijek vitalan pa imamo velik broj izložbenih projekata i da imamo prilagođeni postav za posjetitelje slijepih i slabovidnih osoba. Imamo velik broj zbirki i donacija Gradu koje smo uspjeli obnoviti i otvoriti i radimo na otvorenom projektu Muzeja donacija na Gornjem gradu mogao biti nešto zaista važno, rekao je ravnatelj Muzeja Grada Zagreba, Vinko Ivić. 


Na Kamenitim vratima, Braća Hrvatskog zmaja utemeljila su, uz Muzej Grada i Knjižnice grada Zagreba i Državni arhiv u Zagrebu.


Većina knjiga, članaka i izložbi nastaju upravo na temelju dokumenata koji se čuvaju u Državnom arhivu. Puno Muzeja koristi naše dokumente pa tako građani posredno znaju naše gradivo da nisu i svjesni, rekla je ravnateljica, Živana Heđbeli.


Desetci tisuća sakupljenih predmeta, poput fotografija, rodoslovlja i grbovnica, svjedoci su brojnih sudbina, osoba i slijeda događaja koji su utjecali na formiranje identiteta našega grada. Tako naš grad i njegova povijest doista žive u Muzeju, Knjižnicama, ali i Državnom Arhivu već 110. godina.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:22:41

Create Account