Muzej Prigorja danas obilježava 45 godina djelovanja.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.7.2022. 12:21:42
Muzej Prigorja danas obilježava 45 godina djelovanja.

Foto: Muzej Prigorja

Ova značajna sesvetska kulturološka institucija danas je nezaobilazni čimbenik kreiranja sesvetske kulturne ponude.Od svog osnutka 1977. godine, Muzej Prigorja postao je i ostao središnja kulturna i društvena institucija u samome središtu Sesveta, mjesto susreta građana i mjesto koje čuva i na najbolji način predstavlja iznimnu arheološku, etnografsku i kulturno-povijesnu baštinu, a koja se svakim danom dodatno obogaćuje novim arheološkim nalazima, građom i donacijama iz privatnih zbirki lokalnog stanovništva, kao i suvremenim likovnim stvaralaštvom sesvetskih i gostujućih autora koje prezentira kroz Galeriju Kurija čijih 35 godina postojanja još do konca ovog tjedna obilježavamo prigodnom izložbom.


Odlukom Skupštine Općine Sesvete od 28. srpnja 1977. godine počeo je rad Muzeja Prigorja u Sesvetama, a Rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1977. godine počeo je neprekidan niz znanstveno-istraživačkih aktivnosti. 


Osnovan je 1977. godine kao Zavičajni muzej Prigorja – Sesvete, a odmah po osnutku nazivu se u službenim dokumentima dodaje i „(u osnivanju)“. Od siječnja 1983. Muzej djeluje u sastavu Narodnog sveučilišta Sesvete, a 1986. godine, kad ponovo postaje samostalna ustanova, iz naziva se izbacuje „Zavičajni“ i mijenja se u Muzej Prigorja – Sesvete. Do promjene ponovo dolazi 1995. godine, kada se iz imena izbacuje „Sesvete“ jer se smatralo da se naziv sjedišta ionako svuda navodi, a i da Muzej zapravo pokriva šire područje Prigorja. I tako do danas ostaje – Muzej Prigorja.

28. srpnja 1977. Zavičajni muzej Prigorja – Sesvete 

24. ožujka 1986. Muzej Prigorja – Sesvete

19. listopada 1995. Muzej Prigorja 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2022. 11:10:09

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account