Predavanje i likovna radionica Neobična kupka gospodina Otmara održani sinoć u Obloku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.4.2023. 12:03:10
Predavanje i likovna radionica Neobična kupka gospodina Otmara održani sinoć u Obloku

Foto: Sanela Đurinec Raič

U Galeriji Oblok sinoć je održano drugo predavanje u sklopu programa Ostvarenje u Galeriji Oblok pod nazivom Neobična kupka gospodina Otmara, te potom likovna radionica Ostvarenja.





Niko Radas, akademski kipar, stručni suradnik u radnoj terapiji Klinike za psihijatriju Vrapče održao je predavanje na temu art terapije, uz prikaz animiranog filma Neobična kupka gospodina Otmara.


U organizaciji Škole crtanja i slikanja Ostvarenje uz izložbu slika Ivone Katalinić održan je zanimljiv program koji problematizira odnos umjetnosti i psihijatrije. Ak. kipar Niko Radas, stručni suradnik u radnoj terapiji u Klinici za psihijatriju Vrapče prikazao je uz predavanje animirani film Neobična kupka gospodina Otmara u čijem su stvaranju sudjelovale osobe s psihičkim poteškoćama.  Umjetnost kao terapijska aktivnost unutar psihijatrije te poticanje kreativnosti kod osoba s psihičkim poteškoćama doprinosi ravnoteži općeg zdravstvenog stanja, mentalnog, fizičkog i emocionalnog. Kreativnost je nužna za mentalno zdravlje, ne samo u odsustvu bolesti nego i kao prevencija kod zdravih ljudi.


"Vodila sam nakon Radasovog predavanja likovnu radionicu na temu: character, conflict, change, koja je bila usmjerena na Storyboard ondnosno na način izrade skice za film, jer Niko i je fokusan sa pacijentima na video program i izradu animacije u koju su uključeni pacijenti na način izrade kulisa, zvuka, imaju i bend.., te sve do realizacije, jako dobro radi s njima. Moji polaznici su zapravo morali napraviti osobni dokumentarni film o sebi sa nekim konfliktom i kako ih je to promijenilo", izjavila je po završetku prgorama voditeljica Ostvarenja i ove radionice ak. slikarica Sanela Đurinec Raič.

Neobična kupka gospodina Otmara - Trailer:


Video: Niko Radas

Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 9:54:49

Create Account