Bernardić jučer u Novom Jelkovcu o subvencioniranju najma stanova kao mjeri demografske politike za mlade

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2024. 12:54:03
Bernardić jučer u Novom Jelkovcu o subvencioniranju najma stanova kao mjeri demografske politike za mlade

Foto: Socijaldemokrati

Naš prijedlog je cijena od 5 eura/m2 za gradske stanove, što za stan od 60 m2 iznosi 300 eura.



Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata i saborski zastupnik Davor Bernardić u društvu predsjednika Socijaldemokrata Sesveta Ivana Cikovića, održao je jučer, u nedjelju redovnu konferenciju za medije u Novom Jelkovcu gdje je napravljen prvi zagrebački model stanogradnje. 


„Prošli tjedan održali smo press konferenciju na temu najma stanova za mlade kako bi oni ne bi iseljavali iz Zagreba. Naš prijedlog je cijena od 5 eura/m2 za gradske stanove, što za stan od 60 m2 iznosi 300 eura. Pravo bi imali samci ili obitelji gdje je jedan partner mlađi od 40 godina i barem jedan zaposlen, s tim da bi prednost imali oni s VSS i više djece. 


Grad trenutno ima u vlasništvu stotine praznih stanova i zajedno s izgradnjom 7 zgrada u Podbrežju, još 1200 stanova, stvorio bi se fond stanova za najam mladima, posebno mladim obiteljima. Lokacija za izgradnju ima još, poput Branovečina 2. No kako mladi ljudi nemaju vremena, a ovoj gradskoj vlasti očito će trebati puno vremena da izgradi te stanove, nužno je subvencionirati najam.“ – započeo je Bernardić. 


„Tako da je naš današnji prijedlog subvencija komercijalnog najma za mlade. Primjerice svakoj mladoj obitelji ili samcu do 40 godina starosti koji ima primanja ispod prosječne plaće po članu, dala bi se subvencija do 200 eura za najam, a najviše do trećine vrijednosti najma. 


Primjerice, za obitelj od dvoje ili više članova, ako je najamnina 600 eura, Grad odnosno država pokrivala bi 200 eura maksimalno, tako da bi ih mjesečni najam koštao 400 eura. To je vidljiva i konkretna pomoć i taj prijedlog uputit ću i Vladi i Gradu Zagrebu, i Plenkoviću i Tomaševiću. Jedina poanta je pomoći mladima u našoj zemlji, to je i mjera demografske politike.“ – istaknuo je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata. 


Nova afera gradske vlasti


„Tomašević je ovaj tjedan obišao sportski centar Lučko i rekao da se radi o novom sportskom sadržaju grada, no u stvarnosti se radi o postojećoj dvorani i sportskim terenima koji su bili u zakupu Grada i pod Ustanovom za upravljanje sportskim objektima. 

Sada te iste objekte Grad kupuje od privatnog vlasnika Montažne konstrukcije d.o.o., a odluka da se ista dvorana kupi donesena ja na posljednjoj sjednici Gradske skupštine. Cijena, 4.550.000,00 EUR. 


No ako se malo pogleda dokumentacija, vidljivo je da je u svibnju prošle godine vještak vrijednost objekta procijenio na 4.200.000,00 EUR, no povjerenstvo Grada Zagreba za procjenu vrijednosti nekretnina odbija tu procjenu i traži dopunu procijene vrijednosti, i u novoj procjeni je sada cijena 355.000,00 EUR veća.“ – rekao je Bernardić. 


Da ironija bude veća, za procjenu vrijednosti dvorane korištena je prihodovna metoda odnosno koliko objekt može uprihoditi, a 90% prihoda koji se ostvaruje dolazi od grada.

A sad vrhunac. Tomašević je negdje izjavio da su kupili dvoranu jer ju po ugovoru dosadašnji vlasnik mogao prodati. Prvo, po prostornom planu tamo ne može biti ništa drugo osim sportskih sadržaja, dakle dvorane. Drugo. Prodati kome? Ako 90% prihoda koji se ostvaruje dolazi od grada? To znači da bi novi vlasnik napravio ugovor s Gradom Zagrebom. 


„Inače, podaci iz zemljišnih knjiga jasno pokazuju da je sportski centar bio opterećen hipotekom, na tržištu za tu dvoranu jednostavno nema interesa, ne bi niti mogao prodati nikome osim Gradu, a prodajom otplaćuje kredite prema banci, do svibnja 345 tisuća eura likvidnih sredstava, a do kraja siječnja slijedeće godine još 2 milijuna i 370 tisuća eura daljnjih likvidnih sredstava.


Dakle vlasnik se uspješno izvlači iz priče s dvoranom, pri čemu mu se u godinu dana plaća ono što mu je Grad trebao isplatiti kroz sljedećih 15-20 godina. A to razdoblje je dovoljno da Grad sam napravi dvoranu. 


Dakle Grad Zagreb sam sebi izbija iz džepa 355.000 EUR odlukom vlastitog povjerenstva. Tomašević povisuje procjenu dvorane opterećene hipotekom s 4,2 milijuna eura, na 4,55 milijuna eura, dakle 355.000 EUR više, u vrijeme kad cijena nekretnina pada, što potvrđuje i nalaz sudskog vještaka. To je direktna šteta za Grad Zagreb učinjena od strane gradonačelnika, očito pogodovanje i budi sumnju u korupciju.“ – istaknuo je Bernardić. 


„Slučajno ili namjerno svatko neka procjeni sam, ali u 355.000 EUR ima više nego dovoljno novaca za dogovore, a izbori se bliže, treba financirati kampanju. 


Inače u dokumentaciji nema niti jedne jedine riječ o operativnim troškovima objekta, koliko će to koštati? To je nužno za isplativost kupnje. 


I nisam našao da je prije kupnje ove dvorane Grad raspisao bilo kakav iskaz interesa da i netko drugi možda ponudi Gradu takav objekt, no našao sam da je Grad raspisivao raspolaganje svojim nekretninama - sportskim objektima, uključujući i teren u Utrinama gdje je sada postavljeno klizalište pod balonom. 


Dakle s jedne strane Grad kupuje dvoranu od privatnika, a s druge strane na svom zemljištu daje privatniku da gradi dvoranu za klizanje. Očito je to politika koja se povija pred privatnim interesima, ne vodeći računa o javnom interesu.“ – zaključio je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata. 


Upitan na komentar za situaciju u Dinamu Bernardić je dao punu podršku Velimiru Zajecu u izboru za predsjednika i navijačima Dinama u borbi za transparentno donošenje odluka u klubu, naglasivši da „proceduralni manevri od strane vladajućih u Dinamu podsjećaju na mračne trenutke totalitarizma i nedopustivi su u europskoj Hrvatskoj 2024. godine.“


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2024. 14:04:33

Create Account