Bernardić: Tri nezakonitosti u istoj pravnoj stvari zaudaraju na korupciju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.2.2024. 16:24:26
Bernardić: Tri nezakonitosti u istoj pravnoj stvari zaudaraju na korupciju

Foto: Socijaldemokrati

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u nedjelju konferenciju za medije na temu aplikacije za transparentnost koja je prije dva tjedna najavljena. 


Priopćenje:


„Danas ću postaviti nekoliko pitanja prema Gradskoj upravi i izraziti svoje sumnje. Mogli ste vidjeti da je prije dva tjedna iz Grada najavljeno uvođenje aplikacije Transparentnost, kao da je otkrivena Amerika. No istina je da je to uvedeno isključivo zbog zakonske obveze, Zakona o proračunu, članak 144. stavci 10-13 Naputak o sadržaju, minimalnom skupu podataka te načinu javne objave informacija o trošenju sredstava na mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. I to je Grad Zagreb, napravio u zadnji čas, dva tjedna prije isteka propisanog roka od 20.2.2024. Dakle nije riječ o povijesnom iskoraku, kako su najavili, već isključivo poštivanju zakona. Inače aplikaciju je isporučila tvrtka Libusoft cicom d.o.o., nisam vidio da je proveden natječaj za izbor te tvrtke. Takvu aplikaciju imaju na desetine gradova i općina u Hrvatskoj, koje to plaćaju, koliko sam provjerio manje nego Zagreb.“ – rekao je Bernardić. 


„No ono što bode oči, je sljedeća stvar. Sjećate se da sam otvorio pitanje angažmana odvjetničkog društva Škurla, Durmiš i Spajić d.o.o. za poslove pravnog savjetovanja vezano uz pravni status Ugovora o koncesiji za pročistač otpadnih voda, sve na iznos do 132.722 EUR, direktnom pogodbom, nešto što sam ja s pravnicima, pogledao za 2 sata. 


11.1. je Gradu Zagrebu isporučen od strane tog društva „Sažetak pravnog mišljenja vezano za mogući raskid ugovora o koncesiji sa „Sažetkom našeg razumijevanja“ Mazarsa Cinnoti Savjetovanja d.o.o. Sjećate se to je ono mišljenje da u slučaju jednostranog raskida ugovora po diskrecijskoj ocjeni će Grad morati platiti izlaznu naknadu u neutvrđenoj visini ali koja će iznositi negdje između 38 i 485 milijuna EUR. 


Na zadnjoj sjednici gradske skupštine je bila i točka da će se s tim društvom sklopiti i ugovor o zastupanju za sve pravne radnje vezano uz raskid i arbitražu, opet u neutvrđenom iznosu, koji može biti i veći od nekadašnjih milijun kuna. E sada, u toj Transparentnosti Zagreba nalazi se i podatak da je Grad Zagreb ovom istom odvjetničkom društvu dana 26.1.2024. platio 32.856,25 EUR za usluge pravnog savjetovanja – ugovor o koncesiji ZOV, a to temeljem računa tog društva od 23. 11. 2023. dakle računa iz prošle godine. Sada kada se sve ovo stavi u korelaciju, to objašnjava kako je moguće da dana 11.1.2024. kad gradonačelnik donosi zaključak da će se s odvjetničkim društvom tek sklopiti ugovor za izradu mišljenja, to isto društvo isporučuje mišljenje, jer je mišljenje već napravljeno u prošloj godini i za to je već isporučen račun, koji je Grad platio.“ – izjavio je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata. 


„To pak znači da Grad istu uslugu odvjetničkom društvu plaća dva puta, jednom za usluge izvršene u prošloj godini, i još jednom će platiti u ovoj godini, a radi se o istoj usluzi. Ako je tako, onda se radi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona u koje su upetljani gradonačelnik, pročelnica ureda za gospodarstvo Ana Pavičić–Kaselj, VD pročelnica gradskog ureda za financije Danijela Juroš Pečnik i drugi. Pozivam ih da objasne ovu situaciju. 


Dakle da ponovim, dva puta plaćanje za istu uslugu, s planom da se još i treći put plati isto. Inače, izuzeća od javne nabave, se mogu raditi u slučaju sporova, u arbitraži ili mirenju i postupcima pred sudom, ništa od navedenog ovdje nije slučaj. Pogotovo jer je ZOV najavljivao da će biti konstruktivan partner Gradu Zagrebu u raskidu ugovora. Znači protuzakonito su angažirani. Nadalje, koliko sam čuo od zaposlenika iz ureda za financije Grada Zagreba, trenutno se izmišljaju načini kako protivno Zakonu o javnoj nabavi bez ikakvog postupka javne nabave angažirati   međunarodnog ovlaštenog javnog revizora/računovođu.“ – tvrdi Bernardić te nadodaje kako je slijedeći korak, angažiranje pomno odabranog subjekta koji će napisati ono što je dogovoreno među sudionicima ove sumnjive aktivnosti koji znaju koliko će po kojem ključu biti podijeljeno novaca. 


„Za jednu nezakonitost bi možda mogli reći da je greška, za dvije je već sumnjivo, ali tri nezakonitosti u istoj pravnoj stvari zaudaraju na korupciju i kriminal.“ – zaključio je Bernardić. 


O RADOVIMA KOD SPOJA PRODUŽENE BRANIMIROVE NA AVENIJU DUBRAVA


„Sjećate se prije par tjedana sam najavio radove kod spoja produžene Branimirove na Aveniju Dubrava, i da će se tamo stvarati gužve jer će se zatvoriti dio ceste, a gužve su se mogle izbjeći da su radovi odrađeni prošlo ljeto za vrijeme godišnjih odmora, pa čak i za vrijeme zimskih praznika 2023-2024. kada je dio građana ionako otišao na zimovanja. Ali ne, to vrijeme nije iskorišteno za takve radove, već je sad utorak i to najavljeno, uz tvrdnje da će se gužve izbjeći tako što će se radovi izbjeći za vrijeme školskih praznika slijedeći tjedan. Ne znam kako misle izbjeći gužve, nisam primijetio školsku djecu kako tamo prolaze svojim osobnim automobilima dnevno migrirajući između Sesveta i ostalog dijela Zagreba, istini za volju osim malog dijela punoljetnih školaraca drugi još ni ne smiju voziti. Iskreno, u ovom trenutku bilo bi primjerenije kad su već toliko probijeni rokovi te radove ostaviti za razdoblje oko Uskrsa, kad će stvarno i biti jedan neradni dan, i dio građana prigodom Uskrsa stvarno otići na godišnje odmore izvan Zagreba, realno sada u veljači neće koristiti stari godišnji odmor osim onih koji iz nekog razloga trebaju, no za Uskrs dio građana hoće. Razlika je mjesec dana, što je obzirom na sve probijanje rokova do sada više ništa ni ne znači.“ – predlaže Bernardić. 


O JUČERAŠNJEM PROSVJEDU I UJEDINJENJU LJEVICE 


Na pitanje novinara o prosvjedu koji se jučer održao na Markovom trgu, Bernardić je odgovorio da „mi kao Socijaldemokrati cijelo vrijeme pozivamo na okupljanje kompletne lijeve oporbe, a sve u interesu da se HDZ makne sa vlasti. Ako se to ne dogodi – piši kući propalo. Zato mi je drago da je predsjednik SDP-a konačno nešto shvatio u zadnjih nekoliko godina, a to je da bez okupljanja nema promjena u našoj zemlji. Za građane je najbolje da se izbori održe što prije, što mi kao opozicija i očekujemo. A i za građane je najbolje da budu čim prije jer su ljudi željni promjena i jučerašnjim odazivom su pokazali da žele ujedinjenje lijevih stranaka. No podsjetiti ću da smo sličnu situaciju imali na prošlim parlamentarnim izborima kada smo kao ujedinjena oporba koju sam ja vodio, bili anketni pobjednici. I zato ponavljam, bez ujedinjenja kompletne, progresivne, lijeve scene, sigurno neće doći do micanja HDZ-a sa vlasti i zato Socijaldemokrati cijelo vrijeme pozivaju na okupljanje.“ – zaključuje Bernardić. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.4.2024. 14:04:33

Create Account