HAC kreće u izgradnju treće trake zagrebačke obilaznice, najprometnije ceste u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2023. 11:03:20
HAC kreće u izgradnju treće trake zagrebačke obilaznice, najprometnije ceste u Hrvatskoj

Foto: Screenshot/Youtube

U planu je rušenje mosta preko Save kod Ivanje Reke i gradnja novog, cjelokupna investicija iznosi 337 milijuna eura.



Velike gužve na zagrebačkoj obilaznici, ne samo u ljetnim mjesecima, nego i  vrijeme špice, što dobro znaju mnogi Sesvećani i mještani okolnih gradova i općina koji svakodnevno obilaznicom voze na posao i natrag, uskoro bi trebale postati povijest. Naime, Hrvatske autoceste koje gospodare i zagrebačkom obilaznicom odlučile su krenuti u projekt izgradnje treće trake u svakom smjeru. 


O ideji izgradnje treće trake već se razmišlja cijelo desetljeće, a priča je konkretizirna 2018. godine kad je s političke strane dan zeleni signal, a ministar Butković dao nalog da se krene s pripremama za projekt.  


Priču o projektu treće trake zagrebačke obilaznice donosi današnji Jutarnji list gdje možete pročitati detalje. 


Zagrebačka obilaznica proteže se od Lučkog do Ivanje Reke i dugačka je 26 kilometara. Treći vozni trak gradio bi se u svakom smjeru, a obilaznica bi imala i zaustavni trak, što znači proširenje prometnice za dodatnih 6,5 metara sa svake strane. Dakle, ukupno 13 metara.  Obilaznica je puštena u promet 1981. godine, neki nadvožnjaci i mostovi su već dotrajali i neadekvatno održavani, pa je odlučeno da se sruše i sagrade novi, kao primjerice most preko Save kod Ivanje Reke.  Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 337 milijuna eura.


Zagrebačka obilaznica najprometnija je prometnica u Hrvatskoj  s dnevnim prometom većim od 60 tisuća vozila, te konstantnim rastom, tako da je treća traka nasušno prometna. 


Očekuje se da će se izgradnjom treće trake djelomično rasteretiti i promet kroz središte Sesveta jer će dio građana, kome to odgovara tada lakše prometovati po obilaznici, nego kroz grad do odredišta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.3.2023. 14:53:18

Create Account