Obilježeno 50 godina od osnutka KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.11.2019. 11:18:14
Obilježeno 50 godina od osnutka KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec

Foto: Ivana Habek

Prigodnom svečanošću KUD Dragutin Domjanić Vugrovec obilježio je i proslavio 50 godina od osnutka društva.



Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća želio se obnoviti rad folklornog društva koje je pedesetih godina postojalo u Vugrovcu, no prestalo je radom. Kad je društvo osnovano, 5.11.1969. godine, željelo se odati počast najvećem kajkavskom pjesniku Dragutinu Domjaniću koji tada još gotovo nigdje nije imao svog spomena u javnosti, te je društvo nazvano imenom tog velikana.


Pedeset godina kasnije, u vugrovečkoj Staroj školi ispred biste Dragutina Domjanića održava je prigodna svečanost na kojoj je predsjednica društva Jasna Židak u prigodnom referatu upoznala brojne nazočne o povijesti, radu i uspjesima društva koje je očuvanje baštine ugradilo u srca nekoliko stotina  svojih članova od osnutka do danas.


O značaju ove obljetnice i tog vugrovečkog društva govori i podatak da je na proslavu došao i nazočne u prigodnom kraćem govoru pozdravio predsjednik Skupštine Grada Zagreba Drago Prgomet. Uz njega na proslavi su govorili izaslanica gradonačelnika Milana Bandića Cvijeta Grijak, predsjednik ZAFAZ-a Drago Topolovec i mnogi drugi. 


Tom su prigodom zaslužnima za rad i razvoj društva uručene zahvalnice i novotiskana povijesna knjiga Od Vgrae do Vugrovca, autora, također nazočnog na svečanosti, profesora povijesti  dugogodišnjeg vugrovečkog ravnatelja škole Ivana Klaića.


Svečanost su svojim dolaskom počastili vijećnici VGČ Sesvete, predstavnici brojnih folklornih i drugih udruga, sponzori i drugi.


Folkloraši su tom prigodom izveli kraći prigodni program, a vrlo je zanimljivo bilo poslušati brojni skup tamburaša različitih dobnih skupina bivših i sadašnjih članova društva koji su zajednički zasvirali.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account