Planinari Lipe održali Horvatov pohod, a ove subote bit će na Vincekovom u Petrušima

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 19.1.2024. 11:09:23
Planinari Lipe održali Horvatov pohod, a ove subote bit će na Vincekovom u Petrušima

Foto: Vladimir Beštak

Više od 150 planinara sudjelovalo na Horvatovom pohodu na Lipu, ove nedjelje planinari HPD-a Lipa na tradicionalnom Vincekovom u Petrušima.




Na nedjeljnom 22. Zimskom planinarskom pohodu od Sesveta do Lipe na istočnoj Medvednici, na polaznom se mjestu u Sesvetama okupilo više od 150 sudionika iz dvadesetak planinarskih društava. Iako je bilo hladno, debelo ispod ništice raspoloženje za hodanje je uz piće dobrodošlice i topla peciva bilo „nabrijano“. Pozdravljajući na početku prisutne planinare predsjednica HPD LIPA SESVETE Jasminka Fabijančić je podsjetila kako ovaj tradicionalni pohod koji se od 2003. godine održava druge nedjelje u siječnju, od 2016. godine nosi naziv HORVATOV POHOD kao sjećanje na idejnog začetnika zimskog pohoda pokojnog Ivana Horvata.


Vodiči Društva poveli su sudionike markiranom planinarskom stazom 58 čija trasa vodi iz Sesveta preko šume Divjača i dalje uz nekadašnja sela sesvetskog podsljemenskog područja do 709 m visoke Lipe. Smrznutom stazom ugodno je bilo uživati uz usnulu prirodu čiji mir je poremetilo samo šuštanje obilno otpalog lišća pod gojzericama planinara. Već pomalo umorni nakon nekih tri sata prohodane ture veselje je bilo doći do „Odmorišta kod Peje“ gdje je organizator pohoda ponudio okrjepu uz čaj, kuhano vino i domaće kolače vrijednih Lipašica. Nakon odmora preostalo je sat i pol završnog, malo strmijeg planinarskog uspona do doma na Lipi. Temperatura zraka porasla je iznad ništice pa je i druženje bilo ne samo u planinarskom domu, već i na okolnim klupama pri čemu se moglo uživati u slasnim jelima vrijednih domara. Završni dio programa bio je pri kapeli Hrvatskih mučenika na zahvalnom misnom slavlju na otvorenom, koje je predvodio pater Stjepan Ivan Horvat. Povratak planinara s omiljene Lipe bio je do autobusnih stanica ZET-a u Planinu Donju, Planinu Gornju, Čučerje ….


Ove subote, pak, planinari će sudjelovati na obilježavanju ovogodišnjeg Vincekovog koje Udruga vigoradara  vinara Grada Zagreba održava svake godine kod drugog vinogradara, ove godine kod Stjepana Domjanića u Petrušima, brijegu između Kašine, Kašinske Sopnice i Planine Donje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account