Sesvetsko Vincekovo proslavljeno u subotu u Petrušima, Kašinska Sopnica pri Štefu Domjaniću

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.1.2024. 15:33:14
Sesvetsko Vincekovo proslavljeno u subotu u Petrušima, Kašinska Sopnica pri Štefu Domjaniću

Foto: naslovna: Slavko Midzor/PIXSELL, galerija: Vladimir Beštak

Udruga vinogradara i vinara Grada Zagreba ove je godine proslavu Vincekovog organizirala ove subote u Petrušima kod domaćina Stjepana Domjanića.



Po prekrasnom sunčanom, ali pravom zimskom danu s obiljem snijega, primjerenom dobu godine Udruga vinogradara i vinara Zagrebačko vinogorje organizirala je proslavu Vincekovog kod svog člana Stjepana Domjanića pri njegvoj klijeti v Petrušima područje MO Kašinska Sopnica. Među više od stotinu posjetitelja ove manifestacije našla se i ekipa iz Krapine, ljubitelja ovakvih događanja, zatim veći vroj veterana Domoinskog rata, bivših Domjanićevih suboraca iz 2. brigade "Gromovi", ali i četrdesetak planinara predvođenih članovima HPD-a Lipa i njihovim vodičem Vladom Beštakom čiji tekst o ovom lijepom događaju prenosimo u nastavku.


Dok većina sudionika na manifestaciju Vincekova dolazi svojim automobilima, planinari HPD „Lipa“ već tradicionalno održe planinarsko hodanje po vinorodnim bregima do mjesta obilježavanja Vincekova. Tako ove subote ni dubok snijeg, a niti veliki minusi nisu spriječili 40 planinara HPD „Lipa“ i njihovih prijatelja iz HPD „Željezničar“, HPD „Zagreb Matica“ …  da održe planinarsko hodanje po vinorodnim bregima do mjesta obilježavanja Vincekova. Jednosatna planinarska tura je bila iz središta Kašine snijegom prekrivenom stazom prema predjelu Zvorščak te dalje uz usnule vinograde i voćnjake do zaseoka Petruši. Kako su se penjali, sve više su se otvarali pogledi prema Grohotu, Kuzelinu i Drenovi, a osobito  na suncem obasjanu Lipu i Planinu Donju.


Obilježavanje zaštitnika vinogradara, Sv. Vinka (22. siječnja) kada je "službeni" početak vegetativnog ciklusa vinove loze, Vinogradarsko vinarska udruga „ZAGREBAČKO VINOGORJE“ organizira svaki puta u drugom vinogradu i na drugoj lokaciji lokalnih vinogradara, članova udruge. Većinu članova čine sesvetski vinari, te pokoji vinar s područja Dubrave i Podsljemena. Ovogodišnji odličan domaćin subotnjeg Vincekova bio je Stjepan Domjanić koji je u svom vinogradu na južnim obroncima zaseoka Petruši, naselja Kašinska Sopnica ugostio mnoštvo. Pozdravljajući prisutne, rekao je kako je on amater u vinogradarstvu i vinarstvu ali uživa radeći u vinogradu u svojim umirovljeničkim danima, a sve kako ova lijepa prigorska zemlja ne bi zarasla u šikaru i korov.


Program obilježavanja započeo je misnim slavljem kod raspela u Kašinskoj Sopnici koju je predvodio župnik župe Sv. Petra i Pavla iz Kašine, vlč. Josip Senjak. Duhovno okrijepljeni, prisutni su se potom uputili do vinograda gospodina Domjanića gdje je veliki meštar ceremonije, Borko Samec na sebi svojstven humorističan način vodio tradicionalni vincekovski obred. Uz blagoslov trsja župnika Senjaka, nazočne su pozdravili predsjednik vinarske udruge Stjepan Škrapec kao i domaćin Stjepan Domjanić. U prvom orezivanju trsa koji se prethodno dobro „nahrani“ špekom i kobasama, kako trsek ne bi gladoval te se „napoji“ s peharcem staroga vina, sudjelovali su domaćin, predsjednik udruge te izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba, Jurica Ambrožić. Cijeli ceremonijal s domaćim vinskim popijevkama obogatili su članovi KUD-a „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca s pridodanim članovima Eko-etno udruge „Prigorske sem gore list“.

Kako je podnevno sunce značajno podiglo temperaturu zraka okupljeni su krenuli s pečenjem kobasica i špeka na štapu na pripremljenoj vatri i sve zalili hladnim i kuhanim vinom. Za glazbeni štimung i ovaj puta bili su zaduženi mužikaši benda GLIS s legendarnim GIGOM.


Hvala članovima Udruge VVU „Zagrebačko vinogorje“, domaćinu Domjaniću i njegovim prijateljima – volonterima na odličnoj organizaciji i brizi da se ova hvale vrijedna tradicija ne za trne.  

Vladimir Beštak


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.1.2024. 11:09:23

Create Account