Povratak u rimsko doba na Kuzelinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2018. 11:44:39
Povratak u rimsko doba na Kuzelinu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Muzej Prigorja Sesvete organizirao je protekle nedjelje Dan otvorenih vrata Kuzelina.



Na Kuzelinu ponad Moravča nalazi se najstariji arheološki lokalitet na području Sesvetama čija povijest seže još u brončano doba. No, najznačajnijih materijalni dokazi sežu duboko u rimsko doba, kad se na Kuzelinu nalazila rimska utvrda. Posjetitelji mogu vidjeti ostatke temelja negdašnjeg zdanja, a Danom otvorenih vrata Kuzelina, željelo se posjetiteljima dati bolji uvid u povijest na ovim prostorima.


„Mi kao muzej ovim putem i drugim našim aktivnostima želimo ukazati na taj dio naše povijesti i ostavštine, a posebno taj dio naše kolektivne memorije prenijeti na naše mlade naraštaje, stoga smo i organizirali posjete škola ovom lokalitetu”, rekla nam je Morena Želle, ravnateljica muzeja, zamolivši nas da istaknemo kako posebno zahvaljuje DVD-u Kašina koji im je svojim terenskim vozilom prevezao do lokaliteta sve potrebno za organizaciju manifestacije. 


Na prostoru negdašnje rimske utvrde posjetitelji su mogli vidjeti kako su Rimljani izrađivali odjeću, bacali koplje, izrađivali uporabne predmete od gline, kako su se i čime tadašnja djeca igrala, kako su učila i na čemu pisati, organizirana je i znamenita rimska škola govorništva, a odrasli su mogli kušati i „rimsko vino”, odnosno vino kako su ga spravljali u ono vrijeme.


Manifestaciju su posjetili učenici OŠ Luka, SŠ Jelkovec, te Gimnazije Sesvete. Jer „Povijest se bolje nauči na samom povijesnom lokalitetu, negoli u učionici”, slaže se ravnateljica OŠ Luka Marina Sabolović, a srednjoškolci iz Jelkovca dodaše: „Bio je to lijep dan u prirodi, iznad očekivanja, puno smo toga naučili što nismo do sad znali, a na ovaj način sigurno ćemo sve to što smo čuli i vidjeli i zapamtiti”. 


A mi nismo znali da današnja djeca, barem većina nemaju pojma što je vrsta igre zvana mlin. Do nedavno gotovo sva su djeca znala za tu igru koju su igrali i mali, ali i odrasli Rimljani. „Da, to je jedna od najstarijih društvenih igara na svijetu, popularna do danas”, kazao je povjesničar i arheolog u Muzeju Damir Fofić.  Kamo sreće kad bi se današnja djeca uz svu moguću tehniku i tehnologiju, povremeno igrala i na rimski način. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account