Račun bez krčmara: Poluizgrađeno parkiralište kod gimnazije mora se vratiti natrag u livadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.12.2023. 17:39:51
Račun bez krčmara: Poluizgrađeno parkiralište kod gimnazije mora se vratiti natrag u livadu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Do pola izgrađeno parkiralište kod sportske dvorane Gimnazije Sesvete po odluci suda, mora se vratiti u prvobitno stanje, dakle u livadu.



Gotovo tri godine nakon što su formalno započeli radovi na izgradnji parkirališta uz sportsku dvoranu Gimnazije Sesvete, ubrzo su odlukom suda obustavljeni, da bi nedavno novom odlukom suda investitoru, gradu Zagrebu bilo naređeno da gradilište vrati u prvobitno stanje, dakle da vrati livadu, te su prije nekoliko dana počeli radovi sanacije poluizgrađenog parkirališta. 


No, krenimo iz početka. Prije dvadesetak godina, točnije 2001. otvorena je sportska dvorana uz sesvetsku gimnaziju. Taj je sportski objekt namijenjen sportskoj aktivnosti polaznika gimnazije, ali i aktivnostima raznih sesvetskih sportskih klubova. No, sastavni dio građevinske dozvole dvorane bilo je i parkiralište sa 147 mjesta za osobna vozila i tri za autobuse. Bez izgradnje tog parkirališta sportska dvorana nije mogla dobiti uporabnu dozvolu, a nema ju niti danas.


Uzalud je tadašnji ravnatelj škole Slavko Ivanković koji je nedavno otišao u mirovinu dugi niz godina od nadležne vlasti pokušavao ishoditi izgradnju parkirališta, ali sluha nije bilo. No, prije 5-6 godina aktualna sesvetska vlast pokušala je izvesti manevar, te izgradnju parkirališta vezati uz nogometni stadion koji isto tako ne bi mogao biti ostvaren bez adekvatnog parkirališta.  Da bi se to moglo učiniti trebalo je iz jedinstvene čestice na kojoj je smještena Gimnazija sa sportskom dvoranom, izdvojiti u novu česticu parcela na kojoj bi se gradilo parkiralište za oba sportska objekta.  Namjera je bila jednim parkiralištem "ubiti dvije muhe", dakle prikazati ga i kao objekt za sportsku dvoranu i kao stadionsko parkiralište, što ustvari jest racionalni pogled iako bi možda u tom slučaju kapacitet bio premali, no, za početak bolje išta nego ništa. 


Kuhalo se sve to neko vrijeme, dok dolaskom izborne godine 2021. tadašnji gradonačelnik Bandić nije prelomio i odlučio izgraditi parkiralište. I za stadion i za dvoranu. No, kad je počela gradnja jedan građanin sjetio se da je vlasnik parcele na kojoj bi se dijelom izgradilo parkiralište. 


Građanin koji je upisan u gruntovni kao vlasnik sporne čestice, iako su u gradu bili sigurni da su oni vlasnici, ali u gruntovni to nisu mogli dokazati, pokrenuo je sudski spor, te je sud nakon početka radova, na proljeće 2021. donio odluku o privremenoj zabrani odvijanja radova.  U međuvremenu se vodio pravni postupak koji je Grad pravomoćno izgubio, a sud po svojoj odluci naredio investitoru vraćanje gradilišta u prvobitno stanje, dakle u livadu, što je nedavno i započelo, doduše vrlo sramežljivo i sporo.  U Grad smo u vezi tog predmeta uputili upit, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 


Na predmetnoj parceli po važećem GUP-u ionako se ne može izraditi ništa drugo osim sportskih objekata u što ulazi i parkiralište za sportske objekte, a namjera je i ove gradske vlasti izgraditi parkiralište, da li samo za dvoranu ili i za stadion, te gdje u kojem opsegu ostaje da se vidi. U svakom slučaju iz gradskog proračuna je tadašnjem izvođaču radova  Zagrebačkim cestama uplaćeno nešto više od 260 tisuća eura, a sada će za uklanjanje polu izgrađenog parkirališta biti isplaćeno još cca 130 tisuća eura. 


Foto: Screenshot/Zelene i plave Sesvete, Ovako bi ponovo trebala izgledati livada  po okončanju radova, no, hoće li doista?

Na predmetnoj parceli po važećem GUP-u ionako se ne može izraditi ništa drugo osim sportskih objekata u što ulazi i parkiralište za sportske objekte, a namjera je i ove gradske vlasti, po završetku pravnog postupka za koji su u gradu uvjereni da će ga dobiti, izgraditi to nesretno parkiralište.


Dakle, riječ je o jednoj trakavici, te imamo osjećaj da svemu napisanome u ovom članku nije kraj, te da će biti dodatnih pojašnjenja, ispravaka netočnih navoda i nadopuna, što je dobro za opće pojašnjenje situacije koja, za sada, čini se da baš nikome nije u potpunosti jasna u svim njenim kutovima i začkoljicama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account