Učinjen prvi korak prema snažnijem razvoju sporta u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.1.2022. 11:24:52
Učinjen prvi korak prema snažnijem razvoju sporta u Sesvetama

Foto:

Na području Sesveta, pretpostavlja se, djeluje cca 25 sportskih klubova u raznim sportovima. 




Koliko u Sesvetama djeluje sportskih klubova, u kojim sportovima i koliko članova okupljaju, nitko ne može sa sigurnošću reći, jer takvih podataka na jednom mjestu niti nema. A ti su podaci od osnovne važnosti za iole ozbiljniji pristup pokušaja razvoja sporta ovog dijela grada i onog najvažnijeg bez čega sporta niti nema, a to je sportska infrastruktura. 


"I dok za aktualnu sportsku infrastrukturu imamo relativno dobre spoznaje, o klubovima, sportovima i sportašima znamo relativno malo. Poznati su nam najveći klubovi najpopularnijih sportova i tek pokoji manji iz tzv. "malih" sportova, rekao je tajnik udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić otvarajući sinoćnji možda ne povijesni, ali svakako prvi sastanak predstavnika sesvetskih sportskih klubova, a kojem su nazočili, što je također vrlo bitno, predstavnici politike, saborski zastupnik Ante Deur, zastupnik u gradskoj skupštini Marijan Tomurad koji je ujedno i član skupštinskog odbora za sport, te šestoro vijećnika Vijeća Gradske četvrti Sesvete. 


Predstavnici desetak sesvetskih klubova imali su u prostoru ZIPS-a koji je bio inicijator ovakvog prvog skupa, priliku predstaviti svoje klubove s najvećim problemima s kojima se susreću, a zajednički im je nazivnik infrastruktura. Bilo da se radi o do sad isprojektiranom, ali neizgrađenom stadionu ili još više o planiranom, ali za sad samo planiranom sportsko rekreacionom centru, ili iznimno značajnoj atletskoj stazi za kraljicu sportova, a koja je baza svim ostalim sportovima. 


Po prvi puta javno u vidokrugu sportske infrastrukture  našla su se i jezera u Soblincu, površinom puno veća od primjerice Bundeka i s vizijom da upravo ona postanu sesvetski novi Bundek s mnogim sportskim sadržajima, od sportskog ribolovstva, koji tu i sada postoji, pa nadalje, sjedište mnogih drugih sportova, no o toj temi ćemo uskoro mnogo više, jer upravo ta jezera uskoro ulaze u fokus raznih institucija, platformi i organizacija.


Ovaj prvi sastanak nije imao za cilj donijeti neke krucijalne zaključke, cilj je upoznati se međusobno, vidjeti s kime i čime u Sesvetama raspolažemo, pokušati doprijeti i do onih najmanje vidljivih klubova i sportova u želji spoznaje njihovih potreba, te potom nakon prikupljanja svih relevantnih podataka kojima bi bilo moguće stvoriti platformu sesvetskih sportskih potreba, krenuti prema centrima moći koji jedini mogu omogućiti ostvarenje onoga što nam treba i čega nam danas nedostaje. 


U Sesvetama danas imamo situaciju da jedni zagovaraju jedne sportove, a pri tome nastoje umanjiti potrebe onih drugih. Ne, to je posve pogrešno, Sesvetama trebaju svi sportovi kojima se ljudi, ponajviše mladi žele baviti, trebamo težiti ostvarenju sve potrebne infrastrukture na način da se njome možemo pohvaliti, a ne sramiti se. 


Tako nam treba i novi sportsko rekreacioni centar Luka, Sesvete ili kako god ćemo ga nazvati gdje će mnogi mladi sportaši imati prostora za treniranje, treba nam i nogometni stadion bez obzira voli li netko taj sport ili ne, ali doista reprezentativan da se njime možemo podičiti, treba nam atletska staza, jer Sesvete imaju više mladih od primjerice trećeg grada u Hrvatskoj, Rijeke, treba nam novi bući sportski prostor soblinečka jezera, treba nam još jedna sportska dvorana u budućem preobraženom prostoru na današnjim ruševinama Sljemena, a uz dva plivačka kluba, treba nam i još jedan bazen za snažniji razvoj vodenih sportova. 


Sporta nema bez infrastrukture, gdje su nam danas mladi? Ponudimo im različite mogućnosti i mnogi od njih prigrlit će sport koji im najviše odgovora. 


To je bit sinoćnjeg sastanka koji otvara novi pogled na razvoj sesvetskog sporta, a predstavnici klubova su ga svojim dolaskom podržali. Na slijedećem, nadajmo se, da će doći i oni koji sinoć nisu i da će ovo biti nezaustavljivi sportski sesvetski pokret kojim ćemo ostvariti mnoge pozitivne pomake u poboljšanju kako samog sporta, tako i cjelovite kvalitete života sredine u kojoj obitavamo i koju volimo. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2024. 13:05:53

Create Account