Vatrogasci obilježavaju blagdan svog zaštitnika sv. Florijana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2024. 11:34:37
Vatrogasci obilježavaju blagdan svog zaštitnika sv. Florijana

Foto: Grad Zagreb

Povodom današnjeg blagdana svim našim vatrogascima čestitamo njihov dan sa željom da ih u njihovim opasnim aktivnostima na spašavanju života i dobara građana čuva njihov zaštitnik sv. Florijan.




Danas je blagdan sv. Florijana, kojega su za svog zaštitnika još davno odabrali vatrogasci, zazivajući za spas upravo njega u vatrenoj pošasti. Tim  povodom svi hrvatski vatrogasci na različite načine obilježavaju dan svog zaštitnika.


Podsjetimo, u razdoblju između dva svjetska rata, na blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva, 4. svibnja, vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svome zaštitniku, pozivali sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali zastave s njegovim likom te pokazivali akcije gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine na javnim vježbama.

Od 1945. do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom, a u hrvatsko vatrogastvo se vratio nakon osamostaljivanja Hrvatske 1991.


Podsjetimo, hrvatsku vatrogasnu službu prvi je u Zagrebu osnovao Gjuro Deželić 1868. godine. 


U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Luka Korlaet položio je vijenac uz spomen bistu Gjure Deželića,  zajedno s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.


„Čestitam svim vatrogascima njihov dan koji tradicionalno obilježavamo ovdje pored spomenika Gjuri Deželiću, gradskom vijećniku i zamjeniku gradonačelnika, osnivaču vatrogasne službe u Hrvatskoj još 1868. godine. Kao načelnik Stožera civilne zaštite imam intenzivnu komunikaciju s vatrogascima, koji su jedan od stupova civilne zaštite Grada Zagreba, bilo da se radi o zaštiti od požara, spašavanju unesrećenih građana ili o skidanju opasnih dijelova sa zgrada koje još nisu obnovljene od potresa“, rekao je zamjenik Korlaet.

Također je istaknuo kako Grad Zagreb kontinuirano povećava materijalna prava i opremljenost vatrogasaca javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava.


Obilježavanje Dana vatrogastva te 154 godina vatrogastva u Gradu Zagrebu završit će večeras svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Create Account