Sjeverni Jadran preplavili rebraši, traži se proglašenje elementarne nepogode

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.9.2017. 14:45:15
Sjeverni Jadran preplavili rebraši, traži se proglašenje elementarne nepogode

Foto: screecshot

Sjeverni Jadran, od Trsta pa do Suska i Lošinja, prepun je rebraša. Riječ je o invazivnim ogranizmima koji su u naše more vjerojatno stigli s balastnim vodama brodova, a mogli bi biti opasni za ekosustav, ribarstvo i turizam. 


Umjesto lopte, djeca na pulskoj plaži bacaju prozirne ljigave životinje. "Mi ih zovemo ljigavci, a sad kako im je pravo ime ne znam", kaže jedan od začuđenih turista. "Kad to dotakneš, onda imaš osjećaj da je ljigavo. Dosad to nismo osjetili premda smo već godinama na moru", dodaje pak jedna turistica.


Rebraši, dvospolni organizmi, nešto su između spužvi i meduza, a u Jadranu nemaju prirodnih neprijatelja. Dnevno proizvedu između 200 i 400 jajašaca, a jedu zoo planktone, hranu sitne plave ribe, te ličinke riba i školjkaša. Venecijanski ribari traže da se zbog njih proglasi elementarna nepogoda.


Invazija je dosad pogodila brojna mora, a u nas ovi organizmi imaju izvrsne uvjete za opstanak. Znanstvenici ne odbacuju mogućnost da će u dogovoru s inozemnim kolegama morati donijeti odluku da se s rebrašima obračunaju uvozom njihovih prirodnih neprijatelja. Upozoravaju da treba pojačati kontrolu ispuštanja otpadnih voda, jer nam prijete i druge invazije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2022. 11:43:31

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account