U Križevcima u rad puštena prva grupno financirana sunčana elektrana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.9.2018. 19:17:46
U Križevcima u rad puštena prva grupno financirana sunčana elektrana

Foto: HRT

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima puštena je u rad prva grupno financirana sunčana elektrana, objavio je HRT u današnjem regionalnom dvevniku. 



Križevci su prvi grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt ulaganja u obnovljive izvore energije. Sudjelovali su građani prema modelu mikrozajmova.

 

Solarni paneli na ovom krovu bit će dovoljni za prikupljanje energije za cijelu zgradu i sve korisnike križevačkoga Razvojnog centra i tehnološkog parka.


Kapaciteta je 30 kw, ali za razliku od bilo koje druge sunčane elektrane ovo je jedini projekt na kojem se pokušala potaknuti šira zajednica, istaknuo je Tihomir Hodak, Razvojni centar i tehnološki park Križevci.


Prema modelu mikrozajmova u ovom su projektu vrijednom 230.000 kuna sudjelovali građani. Svjetlo obasjava fotonaponske čelije, puni se električna energija i kroz pretvarač putem brojila troši električna energija na licu mjesta. Znači cijelo vrijeme dok se proizvodi električna energija i dok postoji potrošnja u ovoj zgradi ona se troši i time smanjuje račun. Sav višak se predaje u mrežu, objašnjva Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge.


Procijenjena ušteda za električnu energiju iznosi 36.000 kuna na godinu. I tu priča tek počinje. Mi u ovo trenutku već radimo tehničku dokumentaciju za dva javna objekta krova, vjerojatno ćemo do kraja godine ići s još jednim. Ali sigurno želimo kod naših korisnika osvjestiti dodatno poduzetnike da koriste resurse koji su im dostupni u smislu poticaja i fondova, naglašava Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.


Grad Križevci sustavno potiče ulaganje u obnovljive izvore energije, pa će ovakav model ponuditi i svim građanima u ovom dijelu Prigorja. 


Autor: HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.1.2024. 11:21:04

U Sesvetskoj Sopnici treba:

Slušati Grad i  prenamijeniti postojeći društveni dom u vrtić
Srušiti staru zgradu i izgraditi novi objekt  vrtića i društvenog doma
Ne raditi ništa, ostaviti stvari kakve sada jesu
Odseliti se u inozemstvo
Nisam upućen, ne znam o čemu se radi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account