Dodijeljene WOW vinske nagrade

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 19.12.2022. 13:54:01
Dodijeljene WOW vinske nagrade

Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW

Proslavljen 11.(WOW rođendan udruge Woman on wine (WOW) i po deseti puta  dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix.



ŠTO ŽENE ŽELE akcija je koju već desetu godinu organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, grupa žena koju je u kolovozu godine 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade. 

Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i drugim VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci sa stotinjak članica. To su žene koje su se udružile radi kušanja vina i promicanja umjerenosti u jelu i pilu i itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina - osobito vinarki - ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja.Intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

 Nagrade su dodjeljene u Business Clubu 5 Sky Officeu u Zagrebu. 

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“  (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom  šećera). Potom slijedi centralni dio akcije Što žene žele, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama. 

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u  opatijskom hotelu „Ambasador“  a finalni  stručni žiri ove godine  činile su : Predsjednica Danijela Kramarić, sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ , vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i  vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“ . One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.  Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella   i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, predstavnica vinarij Jakob, Valentina Jakobović pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisutvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini. 

Ovog puta,  u kategoriji pjenušaca  u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac. 

 Pobjednici su: 

Pjenušac  Pavel Šember 2018.

Bijela vina St. Hills Le chiffre 2020.

Rosé Bastijan Rose 2021. 

Crvena vina Gran Teran Coronica 2015. 

Desertna vina Benvenuti San Salvatore 2013. 

Tijekom predaje nagrada pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIKa Vrbovec i kekse Miscotti, Mirte Atlije autorice slatkih delikatesa. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:34:46

Create Account