Alpe će do 2100. godine izgubiti većinu svojih ledenjaka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2019. 22:52:15
Alpe će do 2100. godine izgubiti većinu svojih ledenjaka

Foto: Proleksis enciklopedija

Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švicarski znanstvenici. 


Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsku razinu, dvije trećine ledenjaka u europskom planinskom lancu nestat će do 2100., kazali su glaciolozi sa sveučilišta ETH u Zuerichu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Sveučilište tehnologije, znanosti i menadžmenta). 


Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti "Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane 'krpice' leda ostati na vrhovima", kazao je koautor studije Matthias Huss.


Studija predstavljena na sastanku Europske geoznanstvene unije u Beču, temelji se na računalnom modelu u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja. 


Znanstvenici su nadalje upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ili ne ograničiti emisije plinova koje utječu na globalno zatopljenje. 


Globalan rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovici stoljeća, kažu znanstvenici.


- Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je golem jer su ledenjaci važan dio ekosustava tog područja, krajobraza i gospodarstva, navodi se u izjavi Europske geoznanstvene unije.


Ledenjaci privlače turisti, ali nadasve je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.6.2022. 11:55:53

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account