Protest u Trnavi radi prenamijene društvenog doma, Majcan: Tomašević laže, Dolenec: Gradska skupština je to izglasala

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.11.2023. 12:25:58
Protest u Trnavi radi prenamijene društvenog doma, Majcan: Tomašević laže, Dolenec: Gradska skupština je to izglasala

Foto: Borko -Samec/Sesvete danas

Korisnici prostora društvenog doma Trnava ogorčeni su oduzimanjem prostora kojeg koristi nekoliko stotina građana i zauzet je svih sedam dana u tjednu.




Dva kulturno umjetnička društva s gotovo 200 članova, udruga umirovljenika s također gotovo 200 članova, mnogi sportski klubovi i druge udruge građana uz Vijeće mjesnog odbora i političke stranke koje djeluju u tom naselju koriste svakodnevno društveni dom u Trnavi koje su,  građani od svog samodoprinosa sami izgradili, čulo se na sinoćnjem protestnom skupu ispred ulaza u objekt društvenog doma u Trnavi kojeg gradska vlast želi prenamijeniti u vrtić.


"Gradonačelnik obmanjuje javnost, dva puta je mjesni odbor izrazio negativno mišljenje, dva puta je Vijeće GČ Donja Dubrava u Grad odaslala negativno mišljenje o tom projektu, no tamo nikoga nije briga. Gradonačelnik kaže da nam je osigurao zamjenski prostor. Laže! Poručite mu da laže! Taj prostor u Aveniji Dubrava od 180 kvadrata je u ro-bau stanju i treba ga urediti, da ne kažemo da je neadekvatan i premali", ljutito je sinoć ispred ulaza u društveni dom Trnava u mikrofon govorio predsjednik VGČ Donja Dubrava Trpimir Majcan. 


Na skupu smo od mnogih govornika još doznali da u Donjoj Dubravi i to u neposrednoj blizini ima daleko većih i adekvatnijih prostora koji iz nepoznatog razloga gradska vlast ne želi prenamijeniti u vrtić. 


"Naravno da nismo protiv vrtića, pa za Boga, tko bi mogao biti protiv djece, trebaju nam vrtići, zato smo i predlagali druge prostore od kojih su neki lijepi, veliki i prazni, ne koriste se, ali ne, mora se ovdje nagurati dvadesetak mališana, jer ih više neće stati, a ta brojka neće riješiti problem", čulo se od govornika u nastavku, a obratili su se saborski zastupnik Ante Deur iz 2. izborne jedinice, zastupnici u Skupštini Grada Zagreba Mislav Herman ujedno i potpredsjednik skupštine, Trpimir Goluža i Ivica Lovrić, te nekoliko korisnika prostora.  


Govornici su istaknuli da su pozvali gradonačelnika u Trnavu da im objasni ove poteze, ali on se nije odazvao, nego je, ako su rekli, poručio da građani dođu do njega, pa su tako Herman i drugi poručili  da će svi zajedno doći pred Skupštinu i dočekati Tomaševića.


Na skupu se tražila ostavka gradonačelnika Tomislava Tomaševića, uzvikivale su se parole protiv gradske vlasti i pozivalo građane na otpor oduzimanju, kako kažu, njihove imovine. 


"Kao što se Tomašević svojedobno bacao po cesti, tako ću se i ja, ako će biti potrebno, baciti pred bagere, neće nam srušiti naš dom, to smo mi gradili", poručio je "Smogovac" Alen Kavur, zamjenik predsjednika VGČ Donja Dubrava.


Zajednička poruka gradskim vlastima bila je: Ne damo Trnavu, Dubravi je dosta!


Za ovaj potez prenamijene prostora društvenog doma Trnava i općenito prenamijene društvenih prostora u mjesnim samoupravama upitali smo zamjenicu gradonačelnika Danijelu Dolenec u čijoj nadležnosti je gradska društvena djelatnost.

"Gradska skupština Grada Zagreba je u ožujku 2023. izglasala europsko sufinanciranje za ukupno dvanaest projekata vrtića, među kojima je šest objekata koje prenamjenjujemo iz prostora mjesne samouprave: DV En Ten Tini - PO Sesvetska Selnica, DV Medo Brundo -PO Novi Retkovec, DV Jabuka-PO Trnava, DV Poletarac-PO Studentski grad, DV En Ten Tini-PO Sesvetska Sopnica i DV Leptir-PO Cerje. Svi zastupnici koji su bili prisutni na sjednici su glasali za, uključujući i oporbene zastupnike.  

 

Što se tiče statusa tih projekta, DV En Ten Tini-PO Sesvetska Selnica bi trebala biti gotova kroz nekoliko tjedana, otvorili smo gradilište DV Medu Brundo-PO Novi Retkovec, a vrtići u Sopnici, Cerju, Studenskom gradu i Trnavi su u nabavi izvođača radova.  Uz tih 6, tijekom 2024. započet ćemo još dvije prenamjene na zapadu grada, MO Gajnice u gradskoj četvrti Podsused Vrapče i Društveni dom Gajevo u gradskoj četvrti Trešnjevka Jug.

 

Izbor navedenih prostora mjesnih odbora izrađen je tijekom 2022., kada sam održala niz sastanaka s vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora kako bismo komunicirali potrebe za novim kapacitetima vrtića, i uzeli u obzir prijedloge i primjedbe samih vijeća. Važno je pritom reći da su propozicije Državnog pedagoškog standarda takve da najveći broj prostora MO uopće ne mogu biti vrtići, jer moraju zadovoljiti niz specifičnih propozicija oko pristupa, kvadrature unutarnjih prostora, i jednako tako nužnosti vanjskog prostora za dječje igralište koji je moguće ograditi.

 

Tamo gdje idemo u prenamjenu, vodimo računa da za postojeće korisnike prostora osiguramo druge najbliže prostore samouprave kako bi normalno nastavili provoditi svoje aktivnosti. Uz to, na nekim lokacijama smo odredili i nove prostore koji su dodijeljeni mjesnoj samoupravi, pa će tako npr. MO Novi Rekovec dobiti prostor na adresi Dubrava 226, lijep i reprezentativan prostor na jednoj od glavnih gradskih avenija", odgovorila nam je pismenim putem zamjenica Dolenec.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:39:02

Create Account