Predstavljeno Tezoro vinarije Crvik

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2022. 16:30:31
Predstavljeno Tezoro vinarije Crvik

Foto: Marko Čolić

Vino vinarije Crvik na IWC London 2013. zlato za Negromanta iz 2013. i za Tezoro. Decanter 2017,  srebro za Tezoro iz 2015. Decanter 2021. zlato za Vilin ples 2017. Vino"Vilin ples" bilo je šampion Festivala Sabatina 2017.Prezentaciju i  kušanje vina vinarije Crvik  u HKD Napredak u Zagrebu vodio je sommellier Tomislav Jakopović.

Malvasija dubrovačka Tezoro iz 2021. napunjena je za ovu prigodu a u prodaju ide u travnju. Vino je punog okusa, voćno izraženog mirisa (mandarina , korica limuna i grejp). Malvasija je iz porodice muškata i nakuplja dosta šećera. Grožđe se 24 sata muljalo na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. 

I vino Tezoro barrique Magnum iz 2018. izići će na tržište ove godine. Vino ima alkohol  14% . Petar Crvik, diplomirani agronom, naglašava da su ga na Agronomiji učili da vino u boci najbolje dozrijeva ako je u boci magnum i zato je upotrijebio to punjenje. U procesu proizvodnje pola je odležalo sedam mjeseci u barriqueu od 225 litara a zatim je sljubljeno sa malvasijom redovite proizvodnje uz dodatak oko 15% maraštine. Zlatne je boje i najbolje bi ga bilo sljubiti sa jačim rižotima. 

Blasius amber orange  u vinariji su prvi puta proizveli od berbe malvasije iz 2015. Kušalo se Amber iz 2019. Na masulju je bilo devet mjeseci u hrastovim bačvama Srnec. Kod spajanja je koristi se 30% redovite   malvasije jer tih 30% u bačvi je ostatak masulja koji treba nadoknaditi sa tih 30% malvasije  a 70% vina bilo je osam mjeseci  na vlastitim kvascima. Alkoholi su 13.9% a kiseline 6.5.  Vino je  vrlo podatno za  dekantiranje kako bi imalo  još intezivnije mirise . 

Na kraju se kušalo Malvasiju Marin Držić iz 2007. Vino je  predstavljeno u povodu 500 godišnjice rođenja velikoga pisca. Alkohol je  15.6% ali ni nakon 15 godina vino nije izgubilo miris (arancini i livadni med). Grožđe je brano u 2007., jednoj od najboljih godina u ovom stoljeću.   Preostalo je još samo pedesetak boca u vinarevoj arhivi. 

Od crvenih sorti kušalo se  Negromanta (merlot barrique) iz 2018. sa 14% alkohola i MPC-om od 83 kn plus. Grožđe je brano sa tri područja zemlje  crvenice sa kraškog polja, u polju gdje je duboka aluvijalna zemlja i sa padina Snježnice gdje u kršu ima plodne zemlje i raste šuma.  

Kušalo se i vino "Vilin ples" (kupaža merlota, plavca malog i cabernet sauvignon) također iz 2018. u kojem je  i 5% malvasije. Petar Crvik voli u sve svoje kupaže dodati još malo maraštine ili malvasije.  Vino je bilo dvije godine u bačvi u starom hrastu. 

Na kraju se kušalo vino LORKO (Grand reserva merlot) iz 2017. Ime je vino dobilo prema legendi u kojoj je Lorko šumski lik koji ima dobro ali loše obilježje. Petra Crvika su u djetinstvu plašili Lorkom a on se odužio tako da je svom velikom vinu dao ime po tom mitskom biću.  Vino je tri godine bilo u hrastovoj bačvi a sada je već gotovo dvije godine u boci. Uskoro izlazi na tržište. Punjeno je u limitiranoj ediciji od 2000 boca a stajat će 750 kuna plus PDV. 

Vinariju Crvik vode otac i sin Andro i Petar. Djeluje od 1993.godine u mjestu Komajna u Konavlima. Vina se najbolje  prodaju u Dubrovniku u elitnim restoranima (više od 80% plasmana), 5% na kućnom pragu i pet posto u Zagrebu i u drugim mjestima na jadranskoj obali. 

Vinarija Crvik ima 25000 loza na šest hektara a grožđe sa tri ha dolazi na prvi urod ove godine. Na još šest hektara su nasadi njihovih kooperanata sa još oko 25000 trsova. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.6.2022. 15:03:44

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account