Corpus femininum, izložba djela Dimitrija Popovića otvorena sinoć u Galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.11.2022. 12:09:30
Corpus femininum, izložba djela Dimitrija Popovića otvorena sinoć u Galeriji ZIPS

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dimitrije Popović svakako je jedno od najvećih hrvatski imena likovne umjetnosti koji je svojom nazočnošću otvorio izložbu u Sesvetama.




Muzej Prigorja doveo je u Sesvete jednog od najvećih živućih hrvatskih umjetnika, Dimitrija Popovića, koji je samo da je slavan u našoj zemlji, nego je poznat i diljem svijeta. Svojedobno je izlagao zajedno s Pikasom i drugim velikanima svjetskog slikarstva.


Za ovu sesvetsku epizodu odabrao je svoju aktualnu slikarsku fazu koja se proteže unatrag već više godina, koju ocrtava i naziv ove izložbe Corpus femininum.  Obzirom da Muzej Prigorja kreće u cjelovitu konstrukcijsku obnovu, prema ranijem dogovoru, izložba je održana u prostoru Galerije Zelenih i plavih Sesveta u Kelekovoj ulici.  U ime domaćina posjetitelje i goste pozdravio je tajnik udruge Radoslav Dumančić zazvavši pri tom dugoročnu stratešku suradnju Udruge i Muzeja na podizanju kvalitete i kvantitete kulturnih i umjetničkih događanja u Sesvetama.


Kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber izrazio je zadovoljstvo prilikom da se u Sesvetama organizira izložba, kako reče, najslavnijeg (živućeg op.a.) hrvatskog slikara koji je ovim događajem nemjerljivo podigao kvalitetu sesvetskog izložbenog života i svijeta.


Autorica postava izložbe i kritičarka Sanda Stanačev Bajzek izrazila je i zadovoljstvo i tremu što umjetnik zadire u ženski korpus otkrivajući, ali ne i razotkrivajući žensku intimu, želeći ju pri tom uzdignuti, ali nikako ne i posramiti i raskrinkati.


Dimitrije Popović je potom samo kratko, jer, kako reče, "nije na njemu da večeras govori", to čine njegova djela, ali zahvalio  na realizaciji ove izložbe, a Sandi je dodatno zahvalio na objašnjenju i pojašnjenju kako same izložbe, tako i njegovih radova.


Na kraju otvarajući izložbu ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle zahvalila je svima na pomoći, ponajprije samom slavnom umjetniku što je i organizatora, ali i Sesvete počastio svojim dolaskom i izložbom svojih djela. Zahvalila je i Udruzi ZIPS na ustupljenom izložbenom prostoru u vrijeme dok Muzej kreće u rekonstrukciju svoje zgrade, a posebno je zahvalila Dragi Savićeviću. Naime, povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja Vesne Parun istoimeni diptih, rad Dimitrija Popovića Muzeju Prigorja darovao je Dragi Savićević.


Otvorenje je završilo, kako je i započelo glazbenim nastupom kvarteta harmonikašica koji je sve nazočne oduševio s dvije skladbe. Accoquartet koji čine četiri harmonikašice, a koje su se fantastično uklopile u izložbenu tematiku izvele su skladbe Carlosa Gardela Por una cabeza (famozna tango scena iz filma "Miris žene" (1992.), ali i iz Schindlerove liste (1993.), te na kraju vrlo efektnu i dinamičnu skladbu Carlosa Buona: Milonga para Batato. Kvartet čine: Tanja Bandalović, Anamarija Nerad, Ivana Cvetkovski i Maja Talajić.


Izložba se može razgledati u Galeriji Zelenih i plavih Sesveta radnim danom do 5. prosinca ove godine od 9 do 19 sati.



Video: Zelene i plave Sesvete

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 10:33:23

Create Account