Izložba slika Marije Galić otvorena sinoć u galeriji ZIPS-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.3.2024. 9:56:32
Izložba slika Marije Galić otvorena sinoć u galeriji ZIPS-a

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Izložba je likovni uvod u duhovnost uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.



Naša sugrađanka, akademska slikarica Marija Galić predstavlja se sesvetskoj publici svojim slikama tematikom primjerenoj nadolazećem najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Upravo je na sinoćnjem otvorenju u galerijskom prostoru udruge Zelene i plave Sesvete to istaknuo vugrovečki župnik vlč Filip Lucić u čijem prostoru vugrovečkog farofa je sjedište Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara kojoj je vlč. Filip potpredsjednik, a Marija Galić njena aktivna članica.


Likovni kritičar Stanko Špoljarić u svom obraćanju na otvorenju naglasio je prirodnu sklonost umjetnice ka izbalansiranom koloritu, te višeslojnost izloženih slika koje vode prema duhovnosti. Fizička višeslojnost na jednoj izloženoj slici ogleda se u infracrvenom dijelu gdje je ustvari naslikana slika na slici, tako da se okom vidi jedna slika, a potom infracrvenom kamerom na istom platnu potpuno drugi motiv.


U ime domaćina udruge Zelene i plave Sesvete nazočne je pozdravio tajnik Radoslav Dumančić istaknuvši kulturološku vrijednost šarolikosti sesvetske ponude umjetničkih događanja kao što je ova, a upravo je izložbeni prostor ZIPS-a u zadnje vrijeme umnogome pridonio toj raznolikosti.


Otvorenju izložbe dodatan glazbeni začin dali su učenici Glazbene Škole Zlatka Grgoševića. Tako je učenik 3. razreda OŠG-a Pavao Nosovel muzicirao na oboi uz klavirsku pratnju prof. Margarete Golenić. Danijela Cicvarić učenica 2. razreda OŠG-a svirala je klavir, njen kolega iz razreda Robert Valković muzicirao je na klarinetu, a Marta Kobasić, učenica 5. razreda OŠG-a svirala je gitaru. Zahvaljujući im na lijepom glazbenom programu tajnik Dumančić  izrazio je nadu u skoro ostvarenje nove glazbene škole u Sesvetama.


Mnoštvo zainteresirane publike sa zanimanjem razgledalo je izložbu i porazgovaralo potom s našom eminentnom umjetnicom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account