Sinoć otvorena izložba Krhotine stakla - sjećanja Tetiane Maslyk u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.8.2023. 11:46:02
Sinoć otvorena izložba Krhotine stakla - sjećanja Tetiane Maslyk u galeriji ZIPS

Foto: Borko Samec/Sesvete danas i Mirjana Spajić Buturac

Ovoj je izložbom ukrajinska umjetnica sa sesvetskom adresom  ujedno obilježila 32. obljetnicu obnovljene neovisnosti Ukrajine.



Tetiana Maslyk, ukrajinska je akademska slikarica koja od početka rata s obitelji boravi u Sesvetama, jedino je njen suprug, akademski kipar ostao u svojoj domovini pomoći obraniti ju od agresora.


Ovo je Tetiani već treća izložba u Sesvetama gdje je pronašla, kako sama sinoć reče, novi dom iako još srce snažno tuče za svojom domovinom u koju se žarko želi vratiti nakon povratka mira i omogućavanja normalnog života. Zahvala je i Narodnom sveučilištu Sesvete koje joj je ponudilo radno okruženje omogućavajući smještaj njenog atelijera stvarajući tako uvjete za njen umjetnički rad.


Izložbu je otvorila supruga ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Vasilja Kiriliča, Nina Kirilič, dok je o umjetnici  njenom radu nekoliko riječi prozborila sesvetska akademska slikarica Sanela Đurinec Raič. 


Nazočnima su se obratili u ime domaćina - organizatora udruge Zelene i plave Sesvete tajnik Radoslav Dumančić, predsjednik VGČ Sesvete Vladimir Marić, predstavnici Ukrajinaca u Zagrebu, Hrvatsko-Ukrajinskog društva, predsjednik Slavko Burda i predsjednica  Ukrajinske zajednice Grada Zagreba Marija Meleško. Također obratila se i Andreja Marcetić predsjednica Odbora za ljudska prava i međunarodne odnose.


Na samom početku Ansambl Ukrajinske zajednice Grada Zagreba izveo je hrvatsku i ukrajinsku himnu, te potom pred kraj otvorenja pjesmu Moja Ukrajina, svojevrsnu rodoljubnu himnu koju su dugotrajnim pljeskom popratili svi nazočni. Na likovnu umjetnost Tetiane Maslyk nadovezala se i glazbeno poetska točka Sonja Kuščec Bećirević - flauta i pjesnika Abdulaha Bečirevića, te pjesnikinje Lidije Puđak iz Narodnog sveučilišta Dubrava, a koja je cijeli sinoćnji događaj i vodila.


Izložba se može razgledati do 12 rujna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account