"Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", izložba djela slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena u ZIPS-u

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.10.2023. 11:36:45
"Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", izložba djela slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena u ZIPS-u

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Projekt serije izložbi umjetničkih djela naziva "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" u Sesvetama se odvija treći puta za redom s namjerom svakogodišnjeg nastavka uoči blagdana Svih Svetih dokle god će projekt trajati, a ideja je trajno.



Po treći puta za redom uoči blagdana Svih Svetih u galerijskom prostoru udruge Zelene i plave Sesvete otvorena je izložba slika posvećenih hrvatskim svecima i blaženicima. Projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ ustanovila je Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ iz Križevaca prije 15 godina, a predsjednica te udruge dr.sc. Tanja Baran, rođena Križevčanka, danas stanovnica Sesveta, mnogima poznata i kao novinarka odnosno dugogodišnji glas Radio Sljemena odnosno njegova glavna urednica, dovela je ovu izložbu u Sesvete u želji da ona postane tradicionalnom, te da svake godine drugi umjetnik sakralne tematike svojim djelima progovara i hrvatskim svecima i blaženicima.


A njih doista ima. Tri su sveca, 10 blaženika i blaženica (ako se Drinske mučenice računaju zajedno), te čak 40 sluga Božjih za koje je pokrenut postupak kauze odnosno proglašenja blaženima.


Otvorenje izložbe moderirala je Tanja Baran, u ime domaćina posjetitelje sinoćnjeg otvorenja pozdravio je tajnik udruge Zelene i plave Sesvete Radoslav Dumančić, a o samoj izložbi govorio je čuveni hrvatski povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić. O izložbi i slikama govorio je rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. inače organizator ove putujuće izložbe koja je kroz ovu godinu posjetila već nekoliko hrvatskih gradova  galerija.  


O svom djelovanju u sakralnoj umjetnosti progovorila je sama autorica, zadarske akademska slikarica Iris Mihatov Miočić, a izložbu je otvorio dekan Sesvetsko-Vugrovečkog dekanata i župnik Brestja preč. Zlatko Pavetić.


U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića. Skladbu Gabrielova obora Enrica Moricconea odsvirao je Pavao Novosel na oboi, učenik 3. razreda osnovnoškolske glazbene izobrazbe uz klavirsku pratnju prof. Margarete Golenić, dok je program pripremila Višnja Stapić mag. mus.


Drugu je točku pripremila prof. Viktoriia Kylikovska, autor djela Ivan Padovec, Philomela polka, ukrajinska narodna galja u gitarističkoj izvedbi izvedbi učenica 5 razreda onovnoglazbene izobrazbe Tonke Grljušić i Marte Kobasić.


Uz popriličan broj nazočnih što je za sesvetske prilike izrazito dobar odaziv treba napomenuti da je otvorenju izložbe uz samu autoricu nazočilo i petoro akademskih slikara što dovoljno govori o njenom značaju.


Izložba ostaje otvorena do 22. studenoga, a može se uz besplatan ulaz razgledati svakim radnim danom, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19, a utorkom i četvrtkom od 9do 16 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account